Pro mě je chleba docela velký zázrak a také obrovská pochoutka. Neznám snad nikoho, komu by nechutnal čerstvě upečený. A k tomu bylinkové máslo? Ne, nic lepšího prostě neznám.
Na 1 bochník chleba budete potřebovat:
- 1 sáček sušeného žitného kvásku (30 g)
- 1 sáček instantního droždí
- 440 ml převařené vlažné vody
- 280 g celozrnné hladké špaldové mouky
- 290 g žitné mouky
- 150 g hladké pšeničné mouky
- špetka cukru
- 1 kávová lžička soli
- kmín dle chuti
Postup:
- Den předem založte kvásek – smíchejte sušený kvásek, žitnou mouku a 140 ml vody.
- Mísu pak důkladně překryjte potravinovou fólií a nechte na teplém místě odpočívat.
- Druhý den začněte nastartováním droždí – nasypte jej do hrníčku, přidejte cukr a trochu vody a nechte na teplém místě odpočívat tak 10-15 minut.
- Poté dejte do mísy od robota oba zbývající druhy mouk, vodu, sůl, kmín, kvásek a vzešlé droždí a vše zpracujte do pevného a hladkého těsta.
- Když máte těsto hotové, dejte do ošatky čistou utěrku, kterou poprašte žitnou moukou a přendejte do ní těsto.
- Nechte kynout 2 hodiny na teplém místě.
- Troubu předehřejte na 250 stupňů.
- Na plech dejte pečící papír a na ten překlopte nakynuté těsto na chléb.
- Plech s chlebem dejte nyní do trouby a pečte 20 – 30 minut. V průběhu pečení můžete chléb 2x až 3x rukou postříkat vodou. Chléb bude hotový, když bude kůrka zlatavě hnědá a při poklepu bude chléb znít dutě.
Na bylinkové máslo budete potřebovat:
- 100 g změklého másla
- hrst oblíbených bylinek – petrželka, pažitka, libeček
- špetka soli
Postup:
- Bylinky nasekejte nadrobno a v míse je smíchejte s máslem a solí.
- Pokud máte rádi česnek, prolisujte do másla i 1 stroužek česneku a opět důkladně promíchejte.
Za vyzkoušení stojí také tento recept na kváskový chléb.