Znáte šmakouna? Šmakoun je potravina vyrobená tepelnou úpravou vaječného bílku. Neobsahuje cukr, tuk, lepek ani cholesterol a naopak obsahuje velké množství bílkovin. Je tedy ideální součást jídelníčku pro ty, co hubnou, drží si linii nebo aktivně sportují. Šmakouna naleznete téměř v každém supermarketu, v prodejnách zdravé výživy a v některých fitness centrech.
Šmakoun existuje v několika příchutích – od neutrální chuti až po brusinku a goji. Já pro dnešní recept zvolila právě novou příchuť šmakouna, švestku se skořicí. Musím říct, že tato domácí mléčná rýže do mě spadla během několika minut, protože je prostě úžasná. Oba dva druhy cukrů, které jsem do mléčné rýže použila koupíte například v obchodě Náš Grunt, stejně jako povidla, které jsou vyrobené pouze ze švestek a není v nich obsažen cukr ani konzervanty.
Na 1 – 2 porce mléčné rýže se šmakounem budete potřebovat:
- 70 g rýže carnarolli
- 300 ml plnotučného mléka (nejlépe farmářského v bio kvalitě)
- 100 g šmakouna s příchutí švestky a skořice
- 20 g bio vanilkového cukru (který obsahuje třtinový cukr a pravou vanilku – například)
- 20 g bio skořicového cukru
- polévková lžíce rumu
- polévková lžíce neslazených švestkových povidel
- kousky mandlí na posypaní
Tady ještě jako tip odkaz na více informací, jak má vypadat jídelníček pro sportovce.