Medvědí česnek je sezónní záležitostí, takže je fajn užít si toto období. Přijde mi, že se teď roztrhl pytel s recepty na pesto z medvědího česneku, takže já přicházím s polévkou.

S medvědím česnekem lze nakládat dle chuti. Lze z něj dělat špenát, přidat jej do pomazánky, do míchaných vajíček, do salátů.

Nejlepší česneková polévka je lehká, zdravá a má velmi osobitou chuť právě díky medvědímu česneku. Plátky opečených mandlí ji důmyslně doplňují.

Na cca 6 porcí budete potřebovat:

  • 100 g šalotky nebo cibule
  • 320 g brambor
  • 250 g medvědího česneku
  • 2400 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru (můžete použít i hotový Konečně vývar)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 50 g másla
  • 40 g Grana Padana
  • sůl
  • pepř
  • šťáva z čtvrtky citrónu
  • 60 g plátků mandlí

Postup:

1. Cibuli či šalotku zbavte slupky a nakrájejte nadrobno.

2. Brambory oškrábejte a nakrájejte je na menší kostky.

3. Do většího hrnce vložte máslo a nechte rozpustit.

4. Poté do hrnce přidejte cibuli a restujte ji dosklovata.

5. Do hrnce přidejte brambory a medvědí česnek a zalijte vše vývarem. Polévku osolte.

6. Vařte dokud nebudou brambory měkké.

7. Poté polévku rozmixujte tyčovým mixérem.

8. Nyní přidejte smetanu a citrónovou šťávu a ještě chvíli povařte.

9. Nakonec přidejte nastrouhaný Grana Padano.

10. Dle chuti ještě osolte a opepřete.

11. Rozehřejte pánev a vložte do ní plátky mandlí, které velmi rychle opečte (mají tendenci se rychle připálit).

12. Podávejte tak, že do talíře nalijete polévku a posypete ji plátky mandlí.

Radost zaručeně udělá tato tradiční česneková polévka.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang