Jsou recepty, které se předávají z generaci na generaci. A takovým receptem je lepenice. Ve stručnosti je to spojení šťouchaných brambor s kysaným zelím. Aneb velmi levné jídlo, které zasytí.

Osobně jej můžu jíst jen tak, ale také se dá jíst jako příloha nebo jen tak k nějaké dobré omáčce. Já sama si dokážu představit dokonalé spojení lepenice s houbovou omáčkou, ačkoliv to zní možná trošku divně. A s čím byste toto chalupářské jídlo spojili vy?

Na 2 velké či 4 menší porce (jako příloha):

  • 500 g brambor
  • 200 g kysaného zelí
  • 1 červená cibule
  • 1 polévková lžíce řepkového oleje
  • sůl
  • špetka mletého či celého kmínu
  • čerstvé bylinky dle chuti – majoránka, pažitka, petrželka

Postup:

  1. Brambory oškrábejte, překrojte je na čtvrtky a dejte je do hrnce s osolenou vodou.
  2. K bramborům přidejte kmín a dejte je vařit.
  3. Cibuli nakrájejte nadrobno a na rozpáleném oleji ji orestujte dozlatova.
  4. Na pánev k cibuli přidejte okapané kysané zelí a důkladně promíchejte.
  5. Zelí s cibulí poté smíchejte s uvařenými bramborami a šťouchadlem obojí prošťouchejte.
  6. Bylinky omyjte a nasekejte nadrobno.
  7. Vmíchejte je do lepenice a podle chuti ještě dosolte.
  8. Podávejte jen tak nebo jako přílohu.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang