Jsou recepty, které se předávají z generaci na generaci. A takovým receptem je lepenice. Ve stručnosti je to spojení šťouchaných brambor s kysaným zelím. Aneb velmi levné jídlo, které zasytí.
Osobně jej můžu jíst jen tak, ale také se dá jíst jako příloha nebo jen tak k nějaké dobré omáčce. Já sama si dokážu představit dokonalé spojení lepenice s houbovou omáčkou, ačkoliv to zní možná trošku divně. A s čím byste toto chalupářské jídlo spojili vy?
Na 2 velké či 4 menší porce (jako příloha):
- 500 g brambor
- 200 g kysaného zelí
- 1 červená cibule
- 1 polévková lžíce řepkového oleje
- sůl
- špetka mletého či celého kmínu
- čerstvé bylinky dle chuti – majoránka, pažitka, petrželka
Postup:
- Brambory oškrábejte, překrojte je na čtvrtky a dejte je do hrnce s osolenou vodou.
- K bramborům přidejte kmín a dejte je vařit.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a na rozpáleném oleji ji orestujte dozlatova.
- Na pánev k cibuli přidejte okapané kysané zelí a důkladně promíchejte.
- Zelí s cibulí poté smíchejte s uvařenými bramborami a šťouchadlem obojí prošťouchejte.
- Bylinky omyjte a nasekejte nadrobno.
- Vmíchejte je do lepenice a podle chuti ještě dosolte.
- Podávejte jen tak nebo jako přílohu.