Už nějakou dobu jsem doma měla mungo fazole. Dlouho jsem nevěděla co s nimi dělat. Pak mě napadlo, že udělám vylepšenou čočkovou polévku, ale místo čočky do ní dám právě fazole mungo.
Můj experiment vyšel báječně. Polévka chutná naprosto skvěle, je jemná, krémová a vzhledem k tomu, že je z velké míry z luštěnin, tak i zasytí. A myslím si, že si na ní pochutnají i muži, protože obsahuje kousky masíčka.
Na cca 10 porcí budete potřebovat:
- 500 g mungo fazolí
- 600 g kuřecích prsou (nejlépe z farmářského kuřete)
- 200 g celeru
- 100 g mrkve
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- 3 litry vody
- 2 polévkové lžíce kvalitní sójové omáčky
- sůl
- pepř
- olivový olej
Postup:
1. Mungo fazole namočte 4 hodiny před vařením do litru vody.
2. Po 4 hodinách přidejte další litr a půl vody, přidejte sůl a na plotně přiveďte k varu.
3. Mezitím si na další plotně opečte kuřecí prsa. Na pánev dejte olivový olej a když bude rozpálený opečte na něm kuřecí prsa z obou stran.
4. Opečená kuřecí prsa přidejte do hrnce s fazolemi a vodou. Do hrnce vlijte i olej, na kterém jste prsa opekli.
5. Nyní vše vařte v hrnci hodinu na středním plameni.
6. Mezitím, co se bude vařit základ polévky nakrájejte na velmi malé kousky očištěnou mrkev, celer, cibuli i česnek.
7. Po hodině vaření vyndejte kuřecí prsa ven z polévky. Prsa by měla být krásně měkká.
8. Na pánev nalijte olivový olej a když je rozpálený, orestujte na něm cibuli s česnekem. Poté přidejte mrkev a celer a ještě chvíli restujte.
9. Orestovanou zeleninu i s olejem přidejte do základu polévky a vařte 15 minut.
10. Po 15 minutách vaření, když je všechna zelenina měkká polévku rozmixujte. Podle vkusu můžete přidat ještě půl litru vody, aby z polévky nebyla spíš kaše.
11. Na dochucení přidejte sójovou omáčku.
12. Podle chuti můžete přidat sůl a pepř.
13. Vychladlá kuřecí prsa nakrájejte na tenké plátky.
14. Servírujte tak, že do talíře nejprve nandejte polévku, na ni položte plátky kuřecích prsou a zakápněte je olivovým olejem.