Kdo by neměl rád kynuté buchty plněné něčím moc dobrým. Ať už je to marmeláda, tvaroh, povidla či mák, buchty jsou prostě skvělou záležitostí. Mně toto kynuté sladké pečivo připomíná dětství a tuším, že Vy na tom budete stejně, až je ochutnáte.

A pokud si myslíte, že do buchet jsem přidala nějaký ten živočišný produkt, tak jste na omylu. Je to čistě veganské jídlo a fakt nepoznáte, že tam není máslo nebo třeba vejce. Buchty jsou navíc klasikou v české kuchyni.

Na 1 hlubší plech budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí (pokojové teploty)
  • 120 g krupicového cukru
  • 250 g sójového mléka (pokojové teploty)
  • 60 g řepkového či slunečnicového oleje
  • špetka soli
  • trocha tuzemáku do těsta
  • oblíbená marmeláda – já použila borůvkovou a višňovou
  • slunečnicový či rostlinný olej a tuzemák na pomazání buchet
  • hladká mouka na posypání těsta a na vál

Postup:

  1. Mouku přesejte přes sítko do mísy od robotu.
  2. K mouce rozdrobte droždí, přidejte cukr, sůl, mléko a olej, trošku tuzemáku  a nechte robota zpracovat pevné, avšak elastické těsto. Ideálně po dobu 10 minut.
  3. Když je těsto zpracované, posypte jej trochou mouky, místu přikryjte utěrkou a nechte na teplém kynout po dobu 1 hodiny.
  4. Po hodině kynutí těsto přendejte na pomoučený vál a válečkem rozválejte placku tenkou asi 1 cm.
  5. Nyní pomocí nože rozdělte těsto na pravidelné obdélníky, lépe čtverce.
  6. Do každé čtverce dejte trochu marmelády pomocí kávové lžičky. S náplní to moc nepřežeňte, jinak vyteče.
  7. Nyní ze čtverců vytvarujte buchty – já spojím diagonálně 2 rohy a pak další 2 rohy, tyto spojené rohy pak spojím v jeden a zatočím. Zatočenou stranou pak skládám do olejem vymazaného pekáče či plechu. Já používám pečenku od ETY.
  8. Když máte hotové buchty, pomašlujte je olejem a přikryjte je ještě jednou utěrkou a nechte buchty opět kynout cca 40 minut.
  9. Pokud buchty budete péct v pekáči v troubě, teď je ideální čas rozehřát troubu na 180 stupňů.
  10. Když buchty nakynou, dejte je buď do trouby nebo přikryjte pečenku poklicí a zapněte ji a pečte dozlatova.
  11. Ihned po vytažení upečených buchet promíchejte trochu oleje s tuzemákem a buchty důkladně pomažte. Tekutina se vsákne do buchet a budou pak krásně vláčné i druhý den.
  12. No a nakonec buchty samozřejmě nezapomeňte pocukrovat.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang