Miluju pečivo! Prostě je to tak a asi s tím těžko něco udělám! Nicméně se jej snažím nezařazovat do mého jídelníčku v pravidelných intervalech, ale spíše naopak jen třeba jednou či dvakrát za týden. Zato si jej ale užiju. Většinou si ho totiž upeču, a to je úplně jiná chuť a potěšení, když se o něj zasloužíte „vlastním potem“.
Italská focaccia je jedním z mých nejoblíbenějších receptů. Za prvé je to hrozně jednoduchý a za druhý je to hrozně dobrý. Ještě váháte? Nejlepší focaccia recept zde:
Na 1 plech foaccii budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky či 400 g hladké a 100 g pohankové mouky
- 50 g olivového oleje
- 20g čerstvého droždí
- 320 ml vlažné vody
- 15 g soli
- černé olivy
- sušená rajčata
- mouka na zaprášení
Postup:
- Do mísy od robota nalijte vodu a do ní rozdrobte čerstvé droždí. Droždí ve vodě důkladně rozmíchejte.
- Když je droždí s vodou spojené, přilijte do mísy i olivový olej.
- Nyní přisypte mouku a sůl a mísu dejte do robota, upevněte nástavec typu hák a nechte robota zpracovat těsto. Já nechávám robota pracovat ne nejnižší stupeň alespoň 10 minut.
- Když je těsto zpracované, poprašte jej moukou, zakryjte jej utěrkou a nechte jej 1 hodinu kynout.
- Po hodině kynutí dejte na plech pečící papír a na ten přemístěte těsto, které rukama roztáhněte až do všech krajů plechu.
- Nyní do těsta vtlačte olivy a sušená rajčata dle chuti, pokapejte jej trochou olivového oleje, zakryjte plech utěrkou a nechte jej ještě alespoň 30 minut odpočívat.
- Po 30 minutách dejte plech s focacciou do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečte 15 – 20 minut.
- Po upečení nechte vychladnout.