Mušle svatého Jakuba jsou klenot. A taky se podle toho odvíjí cena.
A nebojte, není to tak drahé jídlo, jak se na první pohled zdá. Na dvě porce stačí koupit 4 mušle svatého Jakuba za cca 100 korun. Tento recept je výborný například na slavnostní oběd či večeři. Mušle bývají součástí a klasické paelly.
Ingredience na 2 porce:
Mušle
- 4 čerstvé mušle svatého Jakuba
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- 1 dcl bílého suchého vína
- šťáva z půlky pomeranče
- 1/2 dcl zeleninového vývaru
- 1 polévková lžíce kvalitní sójové omáčky
Postup:
- Česnek zbavte slupky a nakrájejte jej na plátky.
- Do pánve nalijte olivový olej a když je rozpálený, krátce na něm orestujte plátky česneku. Pozor aby nezhnědly.
- Nyní přidejte do pánve mušle a opečte je velmi krátce z obou stran, jen tak, aby se zatáhly.
- Do pánve nyní nalijte bílé víno a pomerančovou šťávu a obojí nechte odpařit.
- Nakonec přidejte sójovou omáčku a vývar a nyní už jen chvíli zahřejte, abyste mušle měli čím polít.
Krémový mangold
- 200 g čerstvého mangoldu
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- špetka soli
- 1/2 dcl bílého vína
- 2 polévkové lžíce rýžové smetany (nebo normální)
Postup:
- Stroužky česneku zbavte slupky a nakrájejte jej nadrobno.
- Mangold důkladně omyjte.
- Do pánve nalijte olivový olej a když je rozpálený orestujte na něm česnek.
- Nyní přidejte omytý mangold, přilijte bílé víno a sůl a restujte dokud mangold neztratí objem.
- Nakonec přidejte smetanu, prohřejte ji spolu s mangoldem a pánev odstavte z plotny.
Polenta
- 150 g polenty
- 250 ml zeleninového vývaru
- špetka soli
- 2 kávové lžičky lahůdkového droždí
- hrst posekaných čerstvých bylinek – pažitka, oregano, bazalka, petrželky, libeček..
- 1 polévková lžíce olivového či dýňového oleje
Postup
- Do hrnce vysypejte polentu, přidejte vývar a špetku soli a cca 10 – 15 minut vařte na mírném plameni.
- Když se tekutina do polenty vstřebá, odstraňte hrnec z plotny a hrnec přikryjte pokličkou a nechte polentu dojít.
- Nyní přidejte pro lepší chuť lahůdkové droždí a olej a promíchejte spolu vše tak, aby polenta získala na krémovosti.
- Nakonec přidejte nasekané bylinky – opět spolu promíchejte.
- Dle chuti dosolte nebo přidejte olej.
TIP: Polentu i mangold můžete posypat opraženými slunečnicovými semínky.