Lepek – aktuální téma dnešní doby. Vedou se diskuze o tom, zda jíst či nejíst pšeničnou moukou a vlastně vůbec potraviny, ve kterých je lepek. Já osobně si myslím, že se má jíst všeho s mírou (pokud tedy nejste bezlepkáři nebo alergici na nějakou potravinu). Takže mně osobně mouka nevadí.
Nicméně, když se naskytne příležitost a já koupím něco bezlepkového, jako je rýžová mouka, tak proč si neudělat palačinky bezlepkové místo těch klasických? Rýžovou mouku, stejně jako vejce, farmářské mléko nebo olej z lískových ořechů koupíte v prodejně Náš Grunt.
Na 2 porce palačinek budete potřebovat:
- 100 g rýžové mouky
- 1 vejce
- 200 – 250 g plnotučného mléka (nejlépe farmářského)
- 1 polévková lžíce krystalového cukru
- špetka soli
- řecký jogurt (dle chuti)
- brusinkový kompot nebo džem nebo jiný džem dle chuti
- hrst vlašských ořechů
- 1 fík
- 1 polévková lžíce oleje z lískových ořechů
- řepkový olej (libovolně na smažení)
Postup:
- Mouku s mlékem, vejcem, cukrem a solí spojte metličkou do celistvé hmoty.
- Na pánev vlijte řepkový olej (pokud máte pánev, která olej nevyžaduje, nemusíte ho dávat).
- Do rozpáleného oleje vlijte pomocí naběračky palačinkové těsto a opékejte z obou stran. (Těsto by mělo vyjít na 5 tenkých palačinek)
- Když máte palačinky hotové, každou palačinku pomažte džemem nebo kompotem a naskládejte je na sebe.
- Nahoru dejte libovolně řecký jogurt a dle chuti palačinky ozdobte džemem, nakrájenými fíky, ořechy.
- Podle chuti (aby palačinky byli sladší) je můžete pokapat nebo zalít medem.
- Nakonec palačinky zalijte ořechovým olejem a můžete podávat.