Pokud už peču nějaké cukroví, pouze symbolicky, snažím se o „zdravější“ variantu. Tohle jsou třeba sušenky z žitné a špaldové mouky s bílou čokoládou, višňovým džemem a tymiánem. Možná to na první pohled nevypadá jako lákavá variace, věřte, že je to fakt skvělý.
Ingredience
- 200 g másla
- 100 g žitné chlebové mouky
- 100 g špaldové celozrnné hladké mouky
- 8 polévkových lžic ovesných vloček
- 100 g bílé čokolády
- 100 g sušených brusinek
- 1 lžička jedlé sody
- 50 g mandlových plátků
- 2 větvičky čerstvého tymiánu
- višňový džem
Postup
1. Čokoládu nasekejte nadrobno.
2. Obě mouky, roztopené máslo, čokoládu, brusinky a jedlou sodu nasypte do mísy od robotu a pomocí hnětacího háku zpracujte těsto.
3. Těsto prohněťte ještě rukama, rozdělte jej na dvě poloviny a dejte je do lednice odpočinout na 30 minut.
4. Troubu rozehřejte na 180 °C.
5. Z těsta vyválejte placku a pomocí formiček opatrně vykrajujte sušenky.
6. Sušenky přendejte opatrně na plech a dejte péct na 10-12 minut.
7. Upečené sušenky nechejte vychladnout.
8. Sušenky pak ozdobte džemem, mandlovými lupínky a tymiánem.
9. Ihned podávejte.
TIP: A tady ještě jedna varianta sušenek, za vyzkoušení stojí recept na zdravé sušenky z ovesných vloček.