Dýně jsou skvělou surovinou, se kterou se v kuchyni dají vytvořit doslova zázraky. Jedním takovým je i toto krémové dýňové risotto z pečené dýně, které je opět veganské a bez lepku. Nejen, že je vhodné pro různé intolerance, ale chutnat bude i dětem, protože má velmi příjemnou a trošku nasládlou chuť.
Na 6 porcí budete potřebovat:
- 600 g dýně Hokkaido
- 500 g rýže Arborio
- 2 šalotky či 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 200 ml bílého vína (pokud se vaří pro děti, tak bez vína)
- 1 l zeleninového vývaru či vody
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
- 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí
- svazek posekané pažitky
TIP: Stále oblíbenější rostlinnou alternativou masa je seitan, podívejte se na možnosti, jaké seitan nabízí. A pokud máte rádi pečenou dýni, tady ještě jeden recept na pečenou dýni hokaido.
Postup:
1, Troubu předehřejte na 180 stupňů.
2, Dýni důkladně omyjte a nakrájejte na kousky.
3, Osolte ji a opepřete, zalijte ji olivovým olejem a dejte péct do trouby na 30 minut.
4, Mezitím co se dýně peče nakrájejte šalotku a česnek nadrobno a orestujte obojí ve větším hrnci na olivovém oleji.
5, Do hrnce pak přidejte rýži a také ji orestujte.
6, Do hrnce nalijte víno a nechce jej vypařit. Přidejte sůl a také přilívejte vývar či vodu vždy tak, aby byla rýže ponořená. Když se voda či vývar vypaří, opět rýži zalijte. Postupujte tak až do chvíle, kdy bude rýže měkká tzv. na skus.
7, Když je dýně upečená, rozmixujte ji dohladka.
8, Pyré přidejte do hrnce k uvařené rýži a obě složky důkladně propojte.
9, Poté přidejte nasekanou pažitku a lahůdkové droždí, podle chuti přidejte sůl a pepř a risotto důkladně promíchejte.
TIP: Na talíři risotto zakápněte dýňovým olejem. Můžete jej také ozdobit lístky rukoly či baby špenátu.