Od Vánoc nám ještě zbyly kroupy, které používám pro přípravu houbového kuby, a tak jsem si říkala, že bych je měla nějak zpracovat. A protože mi moc chutná kombinace krup s houbami či žampiony, moje volba byla docela rychlá a jasná.
Kroupoto jsem nicméně ozvláštnila kokosovým mlékem a díky tomu vznikla dokonalá krémovost celého pokrmu. Vůbec se tedy nebojte kombinace kokosového mléka, bílého vína a sušené majoránky, nakonec Vás velmi mile překvapí.
Na 4 porce budete potřebovat:
- 500 g ječných krup – celá zrna
- 500 g žampionů
- 150 ml bílého suchého vína
- 200 g kokosového mléka
- 1 cibuli
- 8 stroužků česneku
- olivový olej
- sůl
- trochou sójové omáčky
- hrst sušené majoránky
Postup:
- Kroupy uvařte v osolené vodě do měkka.
- Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a na olivovém oleji je zpěňte dosklovata.
- Mezitím nakrájejte na plátky žampiony. A poté je přihoďte také do pánve a orestujte je spolu s cibulí a česnekem.
- Když začnou žampiony měknout, přilijte víno a nechte jej vypařit.
- Přidejte sůl a k žampionové směsi přilijte kokosové mléko.
- Nyní stačí jen krátce provařit, aby se všechny chutě spojily. Dle Vaší chuti přidejte ještě sůl či trošku kvalitní sójové omáčky a žampionovou směs nyní smíchejte s kroupami.
- Nakonec přidejte sušenou majoránku, kterou promněte v dlaních, aby se lépe rozvinula její chuť.
Tady ještě jako bonus článek s recepty na kroupy.