Při testování cupcakes na Street Food Festival jsem, jako už tradičně, sáhla po osvědčeném Lemon Curdu. Pak přišel stud – když už vyrábím něco domácího, tak by to opravdu mělo být domácí se vším všudy. Jelikož Lemon Curd nemá český ekvivalent, rozhodla jsem se, že ho sepíšu taky pro české kulináře.
Sedla jsem k počítači a poctivě zkoumala dostupné recepty. Většinou prohlédnu tak 5 až 10 receptů, najdu si v tom hlavní linku a tu pak dotvořím podle svého. Nicméně v tomto případě byl postup prakticky všude stejný. Výroba citronového krému je jednoduchá a postačí si připravit následující ingredience:
- 5 žloutků
- 2 celá vejce
- 110 gramů cukru
- 110 gramů studeného másla, nakrájeného na menší kostky
- šťáva ze 3 citronů
- kůra ze 2 bio citronů
Bude se hodit kromě ingrediencí také kovová miska, metlička, sítko a sklenice.
Postup
V kovové misce (nebo rendlíku) smíchejte vše kromě másla. Metličkou dobře promíchejte a dejte do vodní lázně (vody je potřeba opravdu málo, jen aby olizovala spodek misky se hmotou). Je potřeba aby voda vařila. No a potom už jen důrazně míchejte (cca 5 minut), dokud hmota nezhoustne.
Až se tak stane, sundejte z plotny a vmíchejte kostky másla, dokud hmota nebude krémová. Potom propasírujte přes sítko (zachytí to tu citronovou kůru a zbyde vám jen úžasně jemná hmota) a naplňte do čistých sklenic.
V lednici vydrží cca 14 dní a je fantastická ráno na opečeném toustu, jako náplň do cupcakes, do jogurtu nebo do všemožných dezertů.
Redakce Receptik.cz