Profiteroly s malinovou pěnou, hořkou čokoládou Callebaut a praženými kakaovými boby

DezertyDezerty, zákusky a poháryKrémy, polevy a náplněMoučníkySladká jídla

Uf, nějak začínám ztrácet pojem o čase… Jaký je dnes den? Je středa, čtvrtek nebo pátek? Já vám fakt nějak nevím… Pracujeme, pečeme, píšeme, plánujeme Apetit Piknik, sepisujeme sáhodlouhé seznamy, lítáme od čerta k ďáblu, kujeme pikle a všechno nás to baví… I příprava neodolatelných profiterolů s malinovou pěnou, hořkou čokoládou a praženými kakaovými boby.

Každopádně už nadešel pravý čas a já se jala testovat úplně nové recepty a nové variace starších ověřených stálic a tohle je jeden z výsledků!

Profiteroly s malinovou pěnou, hořkou čokoládou Callebaut a praženými kakaovými boby 

Až ochutnáte tuhle šťavnatou letní variantu profiterolků s malinami, čokoládou a kakaovými boby, uslyšíte v hlavě fanfáry, slibuju! Bude potřeba si připravit následující ingredience.

Ingredience

  • 125 g neperlivé minerální vody 
  • 125 g mléka 
  • 5 g krupicového cukru 
  • 5 g mořské soli 
  • 110 g másla 
  • 70 g hladké mouky 
  • 70 g polohrubé mouky 
  • 5 vajec (250 g) 

Malinová pěna:

  • 250 g másla, změklého 
  • 3 lžíce moučkového cukru 
  • 250 g krémového sýra 
  • 250 ml smetany ke šlehání 
  • 125 g malin 

Na dokončení:

  • hořká čokoláda Callebaut
  • pražené kakaové boby 

Postup

1) V rendlíku nebo menším hrnci spolu zahřejte vodu, mléko, cukr, sůl a máslo. Když začne směs vřít, přisypte naráz mouku (předem jí prosejte přes sítko) a vytrvale míchejte, dokud nebude vzniklá pasta hladká a nezačne se odlepovat od stěn (tzv. odpalování). Přemístěte pastu do mísy robotu a nechte míchat na nejnižší obrátky, dokud trochu nezchladne. Poté zvyšte obrátky a po jednom zašlehejte vejce. Vznikne lesklé táhlé těsto. Nechte ho úplně vychladnout. Těstem naplňte cukrářský sáček se zdobící špičkou s hustými malými zoubky a uložte ho na 2 hodiny do ledničky. 

2) Zapněte troubu na 200 °C a nechte jí vyhřát, mřížku umístěte doprostřed. Na plech vyložený pečícím papírem stříkejte špičky těsta – asi jako když děláte sněhové pusinky. Nechte mezi nimi alespoň 2 – 3 cm rozestupy, protože při pečení dost nabudou. Nejdříve pečte 10 minut na 200 °C, poté troubu na pár vteřin otevřete, aby mohla odejít pára, pak teplotu v troubě snižte na 180 °C a dopékejte 15 – 20 minut (profiterolky musí být nafouklé a krásně zlaté, záleží na vaší troubě, nepouštějte je z dohledu). Pokud znějí po poklepání dutě, jsou upečené. Po vytažení z trouby je nechte vychladnout na mřížce. 

3) Máslo (o pokojové teplotě) vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Krémový sýr (o pokojové teplotě) zbavte usazené tekutiny a prošlehejte dohladka. Maliny rozmačkejte pomocí vidličky. Do máslové pěny zašlehejte krémový sýr, maliny a nakonec vše opatrně spojte s vyšlehanou smetanou. Pokud se Vám zdá krém málo sladký, doslaďte podle chuti. Krémem naplňte sáček se zdobící špičkou s hustými krátkými zoubky. 

4) Kakaové boby pomocí paličky na maso nebo tloučku z hmoždíře roztlučte na kousky. 

5) Profiterolkám vodorovně ukrojte špičku a spodní část naplňte malinovou pěnou a přiklopte vrchní částí korpusu. Vršek polijte rozpuštěnou hořkou čokoládou a posypte drcenými kakaovými boby. 

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang