Neuvěřitelné se stalo skutkem a tak mám pro vás ještě jedno cukroví! Kdybych už neseděla, tak si z toho snad sama sednu. Dokonce jsem kvůli tomuhle receptu zcela poprvé porušila svou dlouholetou tradici. Vyrobila jsem totiž vosí hnízda. Říkáte si asi, co je za divnou tradici nevyrábět vosí hnízda. To bylo tak.
Kdysi dávno (v předaleké galaxii jsem se rozhodla), že něco tak složitého a časově náročného, tedy alespoň na poměry původně nepečeného cukroví, jako jsou vosí hnízda prostě nikdy vyrábět nebudu. Od té doby se sice mnohé změnilo, ale mé předsevzetí trvalo.
Hlavně proto, že za ta léta se vosí hnízda stala cukrovím, které s radostí a láskou vyjídám na všech svátečních návštěvách. Miluju to! Zatím jsem neochutnala žádnou variantu, která by mě nenadchla. Všechny jsou prostě boží. Voňavé, plné lehce opilé náplně, zkrátka neodolatelné.
TIP: Mimo jiné můžete vyzkoušet také recept na boží milosti.
Ale o víkendu mě během pečení cukroví posedla touha vymyslet svůj vlastní recept. Připravovala jsem právě své oblíbené máslové sušenky s kořením (letos jsem je slepovala pomerančovou marmeládou se zázvorem – dokonalá kombinace) a v tom mě to trklo! Byly by skvělé i pod vosí hnízda! Pod perníková vosí hnízda! S karamelem. A vlašskými ořechy.
TIP: Vosí hnízda na zdravější způsob jsou také velmi lahodné. Lze je vyzkoušet společně s dalšími recepty na vánoční veganské cukroví.
Zkrátka hlava už jela na plné obrátky a já hned věděla, že se do nich musím pustit, takže jsem okamžitě přestala vykrajovat z kořeněného těsta srdíčka a ze zbytku začala vykrajovat kolečka. A bylo to to nejlepší rozhodnutí. Od letošního roku nebudou tahle vosí hnízda na našem svátečním stole nikdy chybět.
Perníkovo-karamelová vosí hnízda s vlašskými ořechy
Ingredience (na zhruba 30 ks vosích hnízd):
Kořeněná kolečka
- 100 – 120 g másla
- 100 g krupicového cukru
- 1 žloutek
- 1 lžička amaretta nebo rumu
- 1/2 lžičky skořice
- ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
- ¼ lžičky sušeného zázvoru
- ¼ lžičky mletého kardamomu
- 1/3 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
- špetka soli
- 200 g hladké mouky + trocha navíc na podsypání
Vosí hnízda
- 135 g vlašských ořechů, strouhaných
- 75 g perníku na strouhání (ne rumových), nastrouhaného
- 50 g kořeněných koleček, nastrouhaných
- 50 g másla, změklého
- 75 g karamelového salka
- 1-2 lžíce rumu
- 1-2 lžíce kokosové mouky, podle potřeby
Krém
- 100 g másla, změklého
- 2 lžíce salka (slazeného kondenzovaného mléka)
- 1 lžíce rumu
- 1 lžička moučkového cukru, případně více podle chuti
Na dokončení
- kokosová mouka
- 30-35 kořeněných koleček, v celku
Postup
1) Nejprve připravte těsto na kořeněná kolečka. Vyšlehejte 100 g másla s krupicovým cukrem do pěny, poté zašlehejte do směsi i žloutek. Následně zašlehejte i amaretto či rum, veškeré koření a sůl. Nakonec pomocí plochého nástavce zašlehejte mouku. Těsto vyklopte na vál nebo pracovní plochu a pořádně propracujte rukama, aby se všechny složky dokonale spojily. Pokud je potřeba, přidejte zbylé máslo. Vytvořené těsto zabalte do fólie a dejte na hodinu odpočinout do lednice.
2) Jeden či dva plechy vyložte papírem na pečení a troubu rozpalte na 180 °C. Těsto rozválejte na plát o tloušťce přibližně 3-4 mm. Nezapomeňte vál i váleček posypat moukou. Z rozváleného těsta vykrajujte kolečka o průměru 2,5-3 cm (podle velikosti formičky na vosí hnízda) a pečte ve vyhřáté troubě dozlatova (přibližně 8-10 minut). Nezapomeňte plech v troubě kontrolovat, protože délka pečení se bude lišit podle tloušťky koleček, ale taky podle toho, jakou máte troubu. Když začnou okraje zlátnout, je čas sušenky vytáhnout a dát je vystydnout na mřížku.
3) Ze strouhaných ořechů, perníku, kořeněných koleček, másla, karamelového salka a rumu vypracuje lepivou hmotu. Postupně přidávejte kokosovou mouku do té doby, než hmota přestane tolik lepit. Vzniklou hmotu uložte na 30 minut do lednice.
4) Máslo, salko, rum a moučkový cukr vyšlehejte do nadýchaného krému. Naplňte jím zdobící sáček s úzkou hladkou zdobící špičkou (nebo bez ní, ale ustřihněte růžek sáčku jenom trochu).
5) Formičky na vosí hnízda vysypte kokosovou moukou a naplňte připravenou vychlazenou hmotou. Uprostřed vytvořte důlek tvořítkem nebo tenkou rukojetí vařečky. Poté bokem formičky ze všech stran několikrát poklepejte o pracovní plochu. Vyjměte hnízdo z formičky, důlek naplňte krémem a nakonec uzavřete kolečkem. Uchovávejte v lednici.
Poznámka
Pokud se vám nechce péct kořeněná kolečka nebo na to už nemáte čas, vosí hnízda můžete připravit i čistě ze strouhaného perníku, ale rozhodně bych v tom případě do hmoty přidala špetku vanilky, skořice, kardamomu, muškátového oříšku a zázvoru. Možná bude také nutné hmotu maličko dosladit moučkovým cukrem. Jako bázi můžete klidně použít piškoty nebo jiné cukroví ve tvaru koleček.
Pokud neseženete kokosovou mouku, můžete ji zkusit nahradit strouhanými piškoty.
Pokud vám zbudou kořeněná kolečka, slepte je citrusovou marmeládou (třeba pomerančovou se zázvorem).
Pokud preferujete náplň z vaječného likéru, použijte ji. Stačí vyšlehat 100 g másla s 2-3 lžícemi vaječného likéru a pak dosladit moučkovým cukrem podle chuti. Někdo dokonce pouze zahušťuje vaječný likér sušeným mlékem, ale to jsem nikdy nezkoušela, takže přesný poměr bohužel neznám.
Za zkoušku stojí ověřený a populární recept na linecké cukroví ze špaldové mouky.