Kdo by odolal voňavému cukroví, měkké máslové vánočce, pečenému masu, domácímu bramborovému salátu, šťavnatému řízku. Správná odpověď zní: NIKDO. Takže na sebe dávejte pozor a hurá do kuchyně.

TIP: Vánoční bramborový salát zvládne každá hospodyňka za chvilku. A výsledek je dokonalost sama.

Ještě než přijde vodopád receptů na cukroví, mám pro vás jeden v našich končinách poměrně neobvyklý. Je na britský vánoční dort. Pekla jsem ho podle lehce upraveného (jak taky jinak) receptu z knihy Vánoce s Nigellou. Už chápu, proč se v Británii nepečou s milionem druhů cukroví.

Tento dort je tak sytý, vláčný a plný uklidňujících vánočních chutí, že už o snědení něčeho dalšího přemýšlet nebudete. O vánocích nesmíte zapomenout ani na tradiční vánoční cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky.

Christmas cake – vánoční dort ingredience (na 16 porcí)

  • 800 g sušeného ovoce (vyzkoušená kombinace je – 250 g sušených švestek, 150 g zlatých rozinek, 150 g tmavých rozinek, 100 g sušených brusinek, 100 g kandované citrusové kůry, 50 g kandovaných tmavých třešní) 
  • 175 g změklého másla 
  • 300 g třtinového cukru 
  • 70 ml cherry brandy 
  • 70 ml amaretta 
  • 2 pomeranče (nastrouhaná kůra i vymačkaná šťáva) 
  • 1 lžička koření (mixed spice nebo perníkového) 
  • 2 lžíce holandského kakaa 
  • 3 prošlehaná vejce 
  • 150 g hladké mouky 
  • 75 g mletých mandlí 
  • 1 lžička prášku do pečiva 
  • 1 lžička jedlé sody 

Na ozdobení

  • 400 g marcipánu 
  • 1 lžička holandského kakaa na poprášení 

Postup

  1. Všechno ovoce, máslo, cukr, oba druhy alkoholu, pomerančovou šťávu i kůru, kakao a koření dejte do většího kastrolu a opatrně zahřejte. Za občasného míchání povařte na mírném plameni asi 10 minut. Poté stáhněte a nechte zchladnout (nebo i vychladnout).
  2. Když směs chladne, zahřejte troubu na 150 °C a dortovou formu vyložte papírem na pečení. Boky formy nejdřív potřete máslem, papír na nich pak bude hezky držet.
  3. K vychladlé směsi přimíchejte rozšlehaná vejce, mouku prosátou společně s práškem do pečiva a sodou a mandle. Vařečkou vypracujte těsto. Těsto přemístěte do vyložené formy, uhlaďte povrch stěrkou a pečte přibližně 90 minut až 2 hodiny.
  4. Povrch bude krásně lesklý a mírně lepkavý, špejle bude po zapíchnutí a vytažení také lepkavá, ale nesmí na ní ulpět syrové těsto. Dort nechte ve formě úplně vychladnout. Pokud ho zabalíte do papíru na pečení a uložíte do vzduchotěsné nádoby, vydrží minimálně 14 dnů. 
  5. Dort ozdobte podle chuti a fantazie. Já použila marcipán a kakao. Marcipán rozválejte na plát o síle asi 3 mm, vykrojte z něj kolo velikosti dortu (vezměte si na pomoc dno dortové formy) a pokryjte s ním dort.
  6. Do marcipánu můžete pomocí vykrajovátek vykrájet i různé dekorativní vzory či ho posypat lehkým kakaovým popraškem. Samozřejmě můžete z marcipánu vykrájet třeba hvězdičky a povrch dortu ozdobit jimi. 
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang