S mámou máme pravidlo: narozeniny = dort. Neexistuje, že bychom oslavily jediné narozeniny bez dortu, to je prostě nemyslitelné. Naproti tomu můj drahý na moje otázky „jaký chceš letos dort?“ koulí očima, vzdychá a mumlá „ježiš já nevim“. Mno… Naštěstí, moje maminka je naprosto opačný případ. Letos už dopředu hlásila „Limetkový cheesecake, prosím“ – prostě značka ideál.
Možná jste se zarazili a říkáte si, že tenhle recept se ale nejmenuje cheesecake. Máte pravdu – nejmenuje a to z jednoho prostého důvodu. Já totiž ten klasický cheesecake nemám tak ráda, jako ten náš domácí, který je pouze z tvarohu – nepoužívám Philadelphii, ani nic podobného. Máme prostě rádi čistou tvarohovou chuť, ale je mi jasné, že kdybych tuhle verzi prohlásila za cheesecake, strhla by se vlna kritiky (a nejspíš oprávněné) a tak si tomu budu doma říkat jak chci. Nicméně slibuji, že pokud si ho upečete, nebudete litovat.
Ingredience
Těsto
- 2 balíčky světlých věnečků
- 150 g změklého másla
Náplň
- 4 plnotučné tvarohy ve vaničce
- 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
- 150 ml limetkové šťávy
- 200 g cukru
- strouhaná kůra z jedné bio limety (nebo pořádně vydrhnuté obyčejné)
- 4 vejce
Ozdoba
- 1 balení plátkové želatiny + voda dle návodu na obalu
- šťáva z 1 limety
- strouhaná kůra z 1 limety
- cca 4 polévkové lžíce cukru
- 1 bio limeta nakrájená na tenká kolečka (nebo opět vydrhnutá obyčejná)
- 1 balení šlehačky
Postup
- Věnečky rozdrťte v robotu (nebo je dejte do igelitové tašky, zabalte do utěrky a rozdrťte paličkou na maso) a smíchejte s povoleným máslem)
- Předehřejte troubu na 150°C
- Věnečkovou hmotu rovnoměrně vtlačte na dno dortové formy
- Ve větší míse smíchejte tvarohy, cukr, škrob, limetovou kůru
- Zašlehejte limetovou šťávu
- Postupně zašlehejte vejce, jedno po druhém
- Tvarohovou směs nalijte na sušenkový spodek
- Dejte do trouby na cca 60 minut – ke konci je třeba dort sledovat (špejlí zjistíte zda je upečený)
- Po upečení troubu neotvírejte a nechte dort v zavřené troubě ještě 30 minut, poté vyndejte
- V malém kastrůlku rozehřejte želatinu s vodou, přidejte limetovou šťávu, kůru a cukr (ochutnejte a podle potřeby přidejte to, či ono)
- Doprostřed dortu poklaďte kolečka limety a zalijte želatinou (pokud se vám bude chtít, můžete ta kolečka limety přes noc předtím naložit do cukru, budou pak chuťově lepší)
- Po zchladnutí dejte do lednice
- Těsně před podáváním ušlehejte tuhou šlehačku a ozdobte dort po obvodu, případně klidně celý, pokud mate opravdu rádi šlehačku.
Redakce Receptik.cz