Využití cukety je opravdu široké. Od polévek a pomazánek až po cuketové dezerty. Pozdní léto a podzim přináší cuketové hody. Za vyzkoušení stojí tento řecký recept.
Cuketa se sýrem a řeckým kořením je výborná kombinace pro lehký oběd či večeři, a představuje skvělou variantu na zapečenou cuketu se sýrem. Rajčata, olivy a olivový olej dodávají receptu středomořskou chuť. V receptu je nejlepší použít malou mladou cuketu, lze však připravit i z většího kousku.
Ingredience:
- 2-3 střední cukety
- 4 rajčata
- 2 střední cibule
- černé olivy
- olivový olej
- řecké koření (na gyros)
- sůl
- pepř
- nastrouhaný sýr ementál 45%
Postup:
Cuketu očistit (starší cuketu oloupat a zbavit dužiny), nakrájet na kolečka. Rajčata také nakrájet na kolečka, cibuli na půlkolečka, olivy rozkrojit na půl. Do zapékací mísy na sebe střídavě vrstvit rajčata, cuketu, cibuli a sýr, každou řadu jemně osolit a okořenit kořením.
Nakonec celé posypat nakrájenými olivami, pokapat olivovým olejem a posypat hodně hustě sýrem. Péct v troubě, dokud cuketa nezměkne. Doba pečení je různá, podle toho, jak kdo má rád.