Potřebovala jsem něco na posilněnou. A volba padla na černou rýži a rakytníkový pudink. Vlastně jsem původně jejich setkání na jednom talíři vůbec neplánovala, ale jak jsem je tak viděla, najednou se to zvrtlo (prostě zasáhl osud, to dá rozum) a vznikla z toho tahle báječná věc. Chtěla jsem napsat skvělá snídaně, ale jedli jsme to skoro celý víkend bez ohledu na denní dobu…
Dílem proto, že je to děsně dobrý, a dílem proto, že jsou toho uvařila asi tunu. Recept jsem ale upravila na 2 porce, nebojte. A napadá mě, že to vlastně není ani nijak extrémně nezdravý. No prostě to taky budete chtít jíst pořád, to vím jistě.
Černá rýže vařená v mandlovém mléce s vanilkou a kardamomem a rakytníkový pudink
Ingredience:
- 100 g černé rýže, namočené přes noc do vody
- 250 ml mandlového mléka
- 50 ml vody
- 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
- 1/2 lžičky kardamomu
- med nebo javorový sirup na oslazení
Rakytníkový pudink:
- 200 g mraženého rakytníku (v sezoně čerstvý) + trocha vody
- 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
- 2 lžičky škrobu (kukuřičný, tapiokový, rýžový) na zahuštění
- 50 ml vody
- med nebo javorový sirup na oslazení
K podávání:
- řecký nebo vanilkový sojový jogurt
- maliny
- čerstvý kokos
- pufovaná quinoa
Postup
Rýži slijte, pořádně propláchněte, zalijte mlékem a vodou, přidejte koření a přiveďte k varu. Jakmile začne vřít, snižte teplotu a za občasného promíchání nechte mírně probublávat, dokud se tekutina do rýže nevsákne a rýže nezhoustne. Ochutnejte a pokud je na vás rýže ještě tuhá, přilijte ještě trochu vody a ještě chvilku vařte. Pokud je rýže měkká tak akorát, oslaďte ji podle chuti medem nebo javorovým sirupem.
Rakytník nasypte do mixéru a rozmixujte na tříšť (čerstvý na pyré). Nasypte ji do hrnce, podlijte trochou vody, přidejte semínka z poloviny vanilkového lusku a zahřejte. Vlijte javorový sirup nebo med podle chuti a 2 lžičky škrobu rozmíchané v 50 ml vody a za stálého míchání 1 minutu vařte. Stáhněte z plotny.
Na každý talířek dejte polovinu rýže, dvě lžíce rakytníkového pyré a dvě lžíce řeckého jogurtu. Ozdobte malinami, kokosem a quinoou. Zbytek rakytníkového pudinku uložte v plastové krabičce do ledničky a spotřebujte do 2-3 dnů. Třeba s bílým jogurtem a granolou je skvělý.
Poznámka:
- Rýži nemusíte nutně namáčet předem, ale v takovém případě ji musíte pořádně propláchnout, zalít hrnkem vody, vařit do vsáknutí a poté zalít hrnkem mléka a vařit do vsáknutí. Doba vaření se tedy minimálně zdvojnásobí.
- Pokud chcete, aby to celé bylo ještě zdravější, a nechcete rakytník vařit a zahušťovat, vsypte mražené plody do hustého síta, nechte rozmrznout a vykapat přebytečnou tekutinu, poté rozmixujte a oslaďte. Případně na zahuštění použijte chia semínka.
Redakce Receptik.cz