Je začátek ledna a kolem mě se najednou vynořují novoroční předsevzetí… Zhubnu! Začnu jíst zdravě! Přestanu jíst sladké! Přestanu kouřit! Začnu cvičit! Vždycky, když mi někdo svá předsevzetí svěří, si říkám – Dobře, sice nechápu, proč zrovna teď a ne kdykoli jindy, ale držím vám všem palce! Bohužel taky vidím, jak předsevzetí časem postupně mizí. Každý rok se to opakuje… 

Pak se mi najednou začíná vynořovat matná vzpomínka na to, jak mě milý podpíral o půlnoci u okna, abych se aspoň pokochala ohňostroji a já jsem si v naprostém horečnatém deliriu, polospánku a pomatení smyslů (proč bych to taky při zdravém rozumu jinak dělala) taky pár věcí svatosvatě slíbila

Je vám asi jasné, že když jsem se začala rozpomínat, co všechno si má chorá mysl vybájila, musela jsem se smát. Vlastně jsem málem smíchy spadla ze židle. Silná vůle totiž není zrovna vlastnost, která by vás ve spojení se mnou napadla… Jsem spíš extrémně nerozhodný lenoch. Strašlivě pohodlný povaleč? Přehnaně empatický ufňukánek? Jo, to už se mi podobá spíš. 

Nicméně, proč to nezkusit! Ona to vlastně ani nejsou předsevzetí, spíš cesta ke spokojenější existenci. Neříkám, že je jejich splnění realistické a reálně zvládnutelné (natož všech a navíc pro můj línej zadek), ale opodstatněné rozhodně ano. Vlastně jenom horečka a vyčerpání vypustily z mé hlavy myšlenky, které se mi podařilo udusat hluboko (jako až úplně dozadu, do nejtemnějšího kouta a nenechala jsem jim tam ani svíčku a sirky) do podvědomí. Takže jo, zkusím to. Snaha se cení, no ne?

A protože se chci o sebe a své blízké hezky starat (to je stejně to nejlepší předsevzetí), připravila jsem dnes k snídani první novoroční lívanečkyS červenou řepou! Takže vlastně krásně výživná snídaně – zelenina, celozrnná mouka, podmáslí. Vitamíny a zdraví prospěšné látky, kam se podíváš Navíc nový lívanečník se přeci musí vyzkoušet. Děkuju, Ježíšku. Takže pokud zelenina není vaše nejoblíbenější surovina nebo ji máte problém dostat do dětí, schovejte ji do lívanečků! 

A pokud nezafungují lívanečky, řešení nabízí italská kuchyně. Z červené řepy lze připravit chutné carpaccio. Zde oblíbený recept, jak připravit carpaccio z červené řepy.

Lívanečky s červenou řepou 

Ingredience: 

  • 1 vejce
  • 25 ml rostlinného oleje
  • 50 g třtinového cukru 
  • 150 g celozrnné mouky 
  • 1 lžička prášku do pečiva 
  • 1/2 lžičky jedlé sody 
  • špetka soli 
  • 1/2 lžičky perníkového koření 
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu 
  • 250 ml podmáslí  
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu 
  • 175 g jemně nastrouhané červené řepy 
  • máslo nebo olej na vytření pánve nebo lívanečníku

K podávání:

  • kanadské borůvky
  • borůvkový sirup
  • řecký jogurt
  • pekanové ořechy

Postup

Vejce vyšlehejte s olejem a cukrem. Přidejte mouku prosátou s práškem do pečiva, sodou, solí a kořením a podmáslí. Zašlehejte vanilkový extrakt a nastrouhanou řepu. Pánev či lívanečník rozpalte a v případě potřeby vytřete máslem nebo olejem. Z těsta tvarujte lžící lívanečky a opékejte dozlatova z obou stran. 

Podávejte například s řeckým jogurtem, borůvkovým sirupem, borůvkami a pekanovými ořechy. 

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang