Péct svatební dort je velmi výjimečná záležitost. Už jen to, že vám nějaký pár svěří do rukou tak závažný úkol, kterým zhmotnění jejich představ o dortu pro jejich velký den dozajista je, je obrovská výzva a zodpovědnost. Prvním statečným párem, který se ocitl v mých rukách (nebo já v jejich?), byli Katka se Štěpánem. I když to vlastně byla jejich skvělá svatební koordinátorka, kdo mě oslovil a nezalekl se mé totální nezkušenosti na poli svateb.
Po ochutnávce bylo jasno. Budu péct drobné občerstvení pro svatebčany, makronky na výslužky a dort. Můj první svatební dort. Skákala jsem radostí. Jenže! Pak mi začala hlodat v hlavě myšlenka, že mám v rukách jeden z důležitých klíčů, který rozhodne o tom, jestli ten velký den Katky a Štěpána bude opravdu krásný a proběhne hladce, a nebo to bude jedno velké šílenství, které skončí o pár dnů později mou veřejnou popravou.
Existuje stránka, kam rozhořčené nevěsty dávají fotky svých katastrofálních dortů. Pravda, je tuším americká, ale stejně se mi pořád před očima míhaly děsivé obrazy rozpadlých, sražených, rozteklých a podobně zmrzačených amatérských svatebních dortů. Není to pěkná podívaná. Teda jo, dost se u toho nasmějete, ale věřím, že těm svatebčanům asi v danou chvíli moc do smíchu nebylo!
Je jasné, že jsem se těch představ, že se stanu čestnou předsedkyní klubu padlých cukrářů, nemohla zbavit ve dne ani v noci. Zdálo se mi o tom, že se mě snaží umlátit tou miniaturní figurkou ženicha a nevěsty, co se zapichuje do dortu. Byl to tedy dost zcestný sen, vzhledem k tomu, že Katka se Štěpánem na dort žádnou figurku nechtěli a tím pádem by mě museli ubít vlastnoručně. Mou paniku to ovšem nijak nezmenšovalo.
Trochu se mi ulevilo, když jsme z důvodu dlouhého převozu raději zavrhli dvoupatrovou variantu. Jasně teorii ovládám na výbornou, nicméně k praktickému nácviku dosud nebyla příležitost. Ale jednou to přijde!
Pak přišel den D a já začala péct. A čím déle jsem pekla, tím lépe mi bylo. Když jsem pak v pátek ve 22 hodin urovnávala už několikrát srovnanou výšku krému, byla jsem už dokonale klidná (trochu paranoidní, co se týká stejné tloušťky krému, ale klidná). Ne na dlouho. Pak totiž přišlo poněkud bolestné čekání na zpětnou vazbu. Totiž bolestné proto, že jsem musela potlačit svou nezkrotnou touhu psát miliony smsek a terorizovat jimi nebohou Zuzku a ptát se jí, jak to vypadá. Dokázala jsem to! Odolala jsem! Minimálně v ten svatební den.
Pokud byste hledali vzdušný a lehký dort na léto s jednoduchou přípravou, neváhejte se podívat na recept na svatební dort Pavlova nebo čokoládový dort recept.
Čokoládový svatební dort plněný borůvkovým, malinovým a jahodovým krémem, potažený smetanovým krémem a zdobený kupou čerstvého ovoce
Ingredience:
Korpus č. 1:
- 240 g změklého másla (+ 10 g na vymazání formy)
- 300 g cukru krupice
- 4 vejce
- 500 g hladké mouky
- 50 g kakaa
- 500 ml podmáslí
- 2 lžičky vanilkové pasty nebo extraktu
- 3 lžičky jablečného octa (lze vynechat)
- 1 lžička soli
- 2 lžičky sody
- 2 lžičky prášku do pečiva
Korpus č. 2:
- 240 g změklého másla (+ 10 g na vymazání formy)
- 300 g cukru krupice
- 4 vejce
- 500 g hladké mouky
- 50 g kakaa
- 500 ml podmáslí
- 2 lžičky vanilkové pasty nebo extraktu
- 3 lžičky jablečného octa (lze vynechat)
- 1 lžička soli
- 2 lžičky sody
- 2 lžičky prášku do pečiva
Základní smetanový krém:
- 1,5 kg mascarpone
- 1 kg krémového sýra
- 1,5 l smetany ke šlehání
- cukr podle chuti
Zahuštěné ovocné pyré na ochucení krému:
- 100 g českých borůvek
- 100 g malin
- 100 g jahod
- 3 vrchovaté lžičky škrobu
- borůvky, maliny i jahody do krému lze použít mimo sezónu i mražené
Na ozdobu:
- 375 g čerstvých malin
- 150 g jahod
- 250 g ostružin
- 250 g kanadských borůvek
- množství je přibližné a je důležité ovoce dobře přebrat a nepoužívat otlačené či poškozené plody
Postup
Troubu rozehřejte na 180°C. V případě, že se vám do trouby vejdou dvě formy o průměru 26 cm, můžete těsto připravit najednou. Pokud se vám nevejdou jako mně, pečte a tedy i připravujte těsta na korpusy postupně. Dno dortové formy vyložte papírem na pečení, boky pomažte máslem a rovněž vyložte pruhem papíru.
Mouku prosejte do mísy spolu se solí a kakaem, sodou a práškem do pečiva. Máslo vyšlehejte s cukrem do světlé, nadýchané pěny a poté po jednom zašlehejte vejce. Nakonec zašlehejte vanilkovou pastu nebo extrakt. Do připravené směsi másla, vajec a cukru postupně (zhruba na 3x) zašlehejte podmáslí, ocet a směs mouky s kakaem, solí, sodou a práškem do pečiva.
Nalijte do formy a pečte zhruba 50 minut – dobře hlídejte, a pokud se vám bude povrch zdát moc tmavý, přikryjte ho alobalem a pečte dál přikryté. Dokonalé propečení vyzkoušejte špejlí. Po vytažení nechte korpus vychladnout ve formě. Poté ho můžete vyndat z formy a tu použít znovu.
Postup při přípravě druhého korpusu je samozřejmě stejný. Po vychladnutí obou korpusů je seřízněte do roviny a zabalte do potravinové fólie a nechte přes noc odpočívat (seříznuté těsto můžete sníst ke kávě nebo z nich vyrobit cake pops).
Ovoce na krémy každé zvlášť rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte a povařte s trochou vody a se lžičkou škrobu, abyste ho trochu zahustili. Nechte vychladnout.
Na krém nejprve vyšlehejte mascarpone s krémovým sýrem a za stálého míchání na malé otáčky postupně přilévejte smetanu. Pokud nemáte robot, který pojme tak velké množství krému naráz, samozřejmě můžete ingredience rozdělit na poloviny a připravit 2 dávky krému postupně. Doslaďte podle chuti. Výsledný krém by měl být lehký a nadýchaný, ale zároveň pevný.
Korpusy rozřízněte napůl tak, abyste získali 4 stejně vysoké díly. Základnu a vršek dortu by měly tvořit díly, které byly ve formě u dna, tudíž jsou nejrovnější. Samozřejmě vrchní díl musíte obrátit tak, aby nahoru směřovala právě strana, která byla u dna formy.
Ze vzniklého smetanového krému oddělte zhruba 1/2 a tu rozdělte na 3 části. Do jedné vmíchejte borůvky, do druhé maliny a do třetí jahody.
Spojujte korpusy krémem tak, aby krémy hezky barevně navazovaly (tj. od nejtmavší po nejsvětlejšího, či naopak). Já spodní díl potřela borůvkovým krémem, následoval malinový a zakončila jsem jahodovým. Dejte na 1 hodinu do lednice.
Bílým krémem potřete boky a vršek dortu. Nejprve slabší, tzv. drobečkovou, vrstvou krému, která zachytí případné drobečky těsta a kterou po důkladném vychlazení v lednici (opět chlaďte alespoň hodinu) potřete druhou, silnější vrstvou, kterou uhladíte stěrkou či nožem.
Vezměte si na pomoc pravítko a zjistěte, zda je dort všude stejně vysoký, a případné rozdíly vyrovnejte krémem tak, aby byl dort hezky rovný. Dort samozřejmě nemusí být perfektně hladký, já mám ráda „lehce neupravený“ vzhled s trochu viditelnými tahy, což bylo i přání nevěsty. Záleží na vás.
Před finálním zdobením dobře prohlédněte všechno ovoce a vyřaďte všechny plody, které se vám zdají nějak „naťuknuté“, ovadlé, či jinak poškozené. Při zdobení se samozřejmě vaší fantazii meze nekladou. Mě napadlo použít jednoduchý motiv vyskládaného srdce a myslím, že nápad sklidil úspěch, za což jsem moc ráda.
Dobrou alternativou k čokoládovému dortu je krtkův dort s kakaovým korpusem, lahodnou náplní a banány.