Občas je u nás docela veselo… „Proč? Neee! To přeci není možný!“ Říkáte si, co se děje? Proč tolik emocí? Přesně tohle se odehrálo před chviličkou u nás v kuchyni… „Co to má znamenat? Vždyť je to totální bordel! Takže až půjdu nakoupit, jak si, pro boha svatýho, zapamatuju, co mám donést? Proč to nemůže být jednodušší? Řekneš maliny, koupím maliny a donesu maliny. Ale tohle? Tohle je prostě totální zmatek!“
Svět je krutý. Můj budoucí muž právě zjistil, že mučenka, marakuja a passion fruit jsou jedno a to samé. „No a moruše je teda jako co?“ „To jsou ty svrasklý světlý pseudomaliny, co si sypu ráno do kaše…“ „Ne! To jsou přeci mochyně!!!“ „Ne, to jsi na omylu, to jsou tyhle lepivý oranžový kuličky v papírovým lampionku…,“ strkám mu je před nos. „Vidíš, physalis, mochyně peruánská, tady je to napsaný.“
„Ne-e! To je marakuja! Marakuja!“ „Marakuja je ta fialová koule plná žlutejch semínek.“ „To je přeci mučenka! A neříkej, že ne! Pořád básníš o tom, jak máš ráda mučenku! Tu poznám! Tím jsem si jistojistej!“ „Jo, je to mučenka, ale i marakuja nebo passion fruit. Tři názvy pro jednu a tu samou věc…“ „To odmítám, vždyť je v tom hrozný zmatek! Jak se jedna věc může jmenovat třemi různými názvy? Kdo si to má pamatovat? Zbytečný! Čert aby se v tom vyznal, jak ti pak mám nakupovat na pečení? „No prostě ti budu psát vysvětlivky, když bude třeba.“
Je to prostě komplikované. A to jsem ještě ani nezačala o mineolách, kumquatech, tamarillech, pitahaye a podobné havěti… Ale to už bych fakt zbytečně pokoušela osud. Každopádně nakonec jsme se dobrali ke šťastnému konci a díky tomu vznikla tahle báječná vanilková Pavlova s bazalkovou šlehačkou, MUČENKOU a MOCHYNÍ. A malinami samozřejmě.
Dezert je to až směšně jednoduchý a chtěla jsem napsat, že i rychlý, ale nějak mi nedošlo, že ty pusinky se suší dvě hodiny a pak ještě chviličku chladnou, což je trochu čára přes rozpočet… No nevadí. Ale jakmile je máte hotové, sestavení dezertu trvá bez legrace asi pět minut. I s ušleháním smetany a rozmašírovaním bazalky v hmoždíři.
Wow efekt je ale zcela zaručen! Takže pokud chcete někoho okouzlit, tohle je přesně dezert, který hledáte. Dokonalé jsou po chvilce odležení, když do sebe pusinky lehce nasáknou vlhkost smetany a ovoce – hotová nebesa.
Vanilková Pavlova s bazalkovou šlehačkou, mučenkou, mochyní a malinami
Ingredience:
- 2 bílky
- 125 g krupicového cukru
- dřeň z 1/2 vanilkového lusku
Náplň:
- 250 ml smetany ke šlehání
- hrst bazalkových lístků
Na ozdobu:
- mučenka
- plody mochyně peruánské
- maliny
Postup
Troubu předehřejte na 100°C. Plech s nižším okrajem vyložte papírem na pečení.
Bílky s cukrem a vanilkovými zrníčky nejdříve šlehejte ručně nad vodní parou (nad vodní páru umístěte kovovou mísu robota). Když se cukr v bílcích rozpustí a bílky začnou pěnit, mísu připevněte zpět k robotu a nechte šlehat na vyšší výkon zhruba 6-8 minut (použijte balonovou metlu). Měl by vám vzniknout krásně lesklý tuhý sníh, který tvoří ostré špičky.
Sněhem naplňte sáček s uzavřeným hvězdičkovým nástavcem a na pečící papír stříkejte větší kolečka ze sněhu (začněte vždy od středu a kolečko zvětšujte do kýžené velikosti).
Nechte pusinky sušit v troubě 2 hodiny. Poté je nechte dokonale vychladnout.
Bazalkové lístky rozetřete v hmoždíři na pastu. Smetanu vyšlehejte na tuhou šlehačku a vmíchejte do ní bazalkovou pastu. Neslaďte! Bude vás to svádět, ale pusinky jsou sladké dost a dezert by byl zbytečně přeslazený.
Pusinky ozdobte šlehačkou a nakyslým ovocem. Já použila mučenku, mochyni a maliny, ale je to v podstatě na vás, jaké ovoce zvolíte. Důležitá je však jeho nakyslost, která krásně vyrovná sladkost pusinek.
TIP: Vyzkoušet se dají i recepty na dort Pavlova v mini a maxi verzi.
Redakce Receptik.cz