Nevím, jaké jsou tradice v jiných rodinách, ale u nás při každé rodinné sešlosti musely být věnečky. Maličké na 2 kousnutí, do zlatova upečené a neskutečně dobré. Jako děti jsme je chodily tajně ujídat na balkon a běda, když nás při tom babička přistihla, to byl řev. Já bych je mohla pořád a nejradši bych snědla celou krabici.
A tak když mě rodina mého drahého pozvala na každoroční velké oslavy konce sklizně, kde se sejdou úplně všichni a jedí a pijí, byla jsem moc ráda, že jsem mohla přispět svojí troškou do mlýna. A i když já mám evidentně problém s vytvořením čehokoliv malého (takže z věnečků byly věnce, ale prostě co je větší, to je lepší, no ni?), tak sklidily velký úspěch.
Recept se skládá z odpalovaného těsta a pudinkového krému a když to jednou zkusíte, tak už je budete péct pořád (minimálně o to bude vaše rodina žadonit).
Na těsto budete potřebovat
- 400 ml vody
- 240 g másla
- špetka soli
- 500 g hladké mouky
- 12 vajec
Na krém
- 900 ml mléka
- 3 vanilkové pudingy
- 3 žloutky
- 150 g cukru krupice
- 1,5 vanilkového cukru
- 300 g másla
- 2 polévkové lžíce rumu
Postup – Těsto
Ve větším hrnci dejte rozpustit máslo ve vodě. Přisypte sůl a mouku a chvíli míchejte vařečkou, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn (vypadá jako takový velký knedlík. Těsto překlopte do mísy a nechte vychladnout.
Po vychladnutí zašlehejte vejce. Předehřejte troubu na 200°C. Naplňte do zdobícího pytlíku s uzavřenou květovou zdobící špičkou. Na plech s pečícím papírem stříkejte věnečky o průměru cca 5 cm. Plech dejte do trouby, pečte na 200°C 8 minut.
Po 8 minutách stáhněte na 180°C a pečte ještě 22 minut. Poté vložte další plech a postup opakujte.
Postup – Krém
V mléce uvařte pudingy. Po uvaření odstavte a míchejte do vychladnutí (opravdu je potřeba to míchat velmi často, aby puding neztuhl a neuděl se na něm škraloup). Po vychladnutí přišlehejte vejce, cukr, rum a změklé máslo. Krémem naplňte další zdobící pytlík s květovou nebo hvězdicovou špičkou.
Vychladlé věnečky rozkrojte napůl (na horní a spodní půlku) a krém nastříkejte na spodní polovinu, přiklopte vrškem a nakonec pocukrujte moučkovým cukrem.
Redakce Receptik.cz