Čokoládovo-banánový dort s krémem z arašídového másla a karamelizovanými pekanovými ořechy

Čokoládové dortyDezertyDezerty, zákusky a poháryDortyKrémové dortyKrémy, polevy a náplněMagazínZákusky

Tenhle meganašlapaný dort, který obsahuje opravdu všechno, co miluju. A měl velký úspěch! Však aby ne, když je v něm čokoláda, banány, arašídové máslo a karamelizované pekanové ořechy… Pokud jste u všech ingrediencí na tento arašídový dort řekli mňam, tak je jasné, že si pochutnáte stejně jako já.

TIP: Jako čokoládovo-banánový dort je známý především krtkův dort, který kombinuje kakaový korpus, banány a výbornou smetanovou náplň s kousky čokolády. Jak zní recept na krtkův dort na plech?

Čokoládovo-banánový dort s krémem z arašídového másla a karamelizovanými pekanovými ořechy

Ingredience:

  • 250 g změklého másla
  • 300 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkové pasty nebo extraktu
  • 4 vejce velikosti L
  • 500 g hladké mouky
  • 85 g holandského kakaa
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 500 g bílého jogurtu
  • 2 zralé banány
  • 2 hrsti sekaných pekanových ořechů

Krém:

  • 600 g mascarpone
  • 300 g krémového sýra
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 300 g hladkého arašídového másla
  • moučkový cukr podle chuti

Karamelizované pekanové ořechy:

  • 100 g nahrubo nasekaných pekanových ořechů
  • 1 lžíce krupicového cukru

Postup

Rozehřejte si troubu na 180°C. Dno velké dortové formy (o průměru 26 cm) si vyložte papírem na pečení, boky lehounce pomažte máslem nebo olejem a rovněž vyložte pruhem papíru. 

Mouku prosejte do mísy spolu se solí a kakaem, sodou a práškem do pečiva. Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkovou pastou do světlé, nadýchané pěny a poté po jednom zašlehejte vejce. Do připravené směsi másla, vajec a cukru postupně (zhruba na 3x) zašlehejte bílý jogurt a směs mouky s kakaem, solí, sodou a práškem do pečiva. Nakonec ručně vmíchejte banány rozmačkané vidličkou a nasekané ořechy.

Nalijte těsto do formy a pečte zhruba 50 minut – dobře hlídejte a pokud se vám bude povrch zdát moc tmavý, přikryjte ho alobalem (v mé troubě je to potřeba udělat zhruba po 25 minutách) a pečte dál přikryté. Dokonalé propečení vyzkoušejte špejlí. Po vytažení nechte korpus vychladnout ve formě. Poté ho můžete vyndat z formy, seříznout do roviny a 2x vodorovně prokrojit (seříznuté těsto můžete použít na cake pops).

Zatímco korpus stydne, připravte karamelizované ořechy. Do pánve vhoďte nasekané ořechy a rovnoměrně je posypte cukrem. Nechte zkaramelizovat a opražit ořechy. Pozor, jsou náchylné ke spálení – nespouštějte je ani na chviličku z očí. Nasypte na talíř nebo do mističky a nechte vychladnout. 

Na krém nejprve vyšlehejte mascarpone s krémovým sýrem a arašídovým máslem a za stálého míchání na malé otáčky postupně přilévejte smetanu. Doslaďte podle chuti. Výsledný krém by měl být lehký a nadýchaný, ale zároveň pevný.

Teď už přichází čas složení dortu. Na dortovou podložku položte spodní díl korpusu a potřete ho 1/3 krému, poté pokračujte ve vrstvení – další vrstva těsta a další krém. Vrchní díl těsta potřete tenkou vrstvou krému stejně jako boky dortu (tato vrstvička zachytí všechny zlobivé drobečky, které by vám chtěly kazit výsledný vzhled dortu) a dejte na 1 hodinu vychladit do lednice.

Poté dort potřete zbytkem krému a uhlaďte. Vršek dortu posypte karamelizovanými ořechy. Dejte vychladit přes noc, aby se chutě dortu pěkně propojily (i když samozřejmě můžete hned zakrojit).

Tady něco navíc – recept na dvoupatrový dort s malinovým krémem, může být narozeninový i svatební a dále recept na krtkův dort s kakaovým korpusem, lahodnou náplní a banány.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang