Tenhle meganašlapaný dort, který obsahuje opravdu všechno, co miluju. A měl velký úspěch! Však aby ne, když je v něm čokoláda, banány, arašídové máslo a karamelizované pekanové ořechy… Pokud jste u všech ingrediencí na tento arašídový dort řekli mňam, tak je jasné, že si pochutnáte stejně jako já.
TIP: Jako čokoládovo-banánový dort je známý především krtkův dort, který kombinuje kakaový korpus, banány a výbornou smetanovou náplň s kousky čokolády. Jak zní recept na krtkův dort na plech?
Čokoládovo-banánový dort s krémem z arašídového másla a karamelizovanými pekanovými ořechy
Ingredience:
- 250 g změklého másla
- 300 g cukru krupice
- 1 lžička vanilkové pasty nebo extraktu
- 4 vejce velikosti L
- 500 g hladké mouky
- 85 g holandského kakaa
- 1 lžička soli
- 2 lžičky sody
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 500 g bílého jogurtu
- 2 zralé banány
- 2 hrsti sekaných pekanových ořechů
Krém:
- 600 g mascarpone
- 300 g krémového sýra
- 500 ml smetany ke šlehání
- 300 g hladkého arašídového másla
- moučkový cukr podle chuti
Karamelizované pekanové ořechy:
- 100 g nahrubo nasekaných pekanových ořechů
- 1 lžíce krupicového cukru
Postup
Rozehřejte si troubu na 180°C. Dno velké dortové formy (o průměru 26 cm) si vyložte papírem na pečení, boky lehounce pomažte máslem nebo olejem a rovněž vyložte pruhem papíru.
Mouku prosejte do mísy spolu se solí a kakaem, sodou a práškem do pečiva. Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkovou pastou do světlé, nadýchané pěny a poté po jednom zašlehejte vejce. Do připravené směsi másla, vajec a cukru postupně (zhruba na 3x) zašlehejte bílý jogurt a směs mouky s kakaem, solí, sodou a práškem do pečiva. Nakonec ručně vmíchejte banány rozmačkané vidličkou a nasekané ořechy.
Nalijte těsto do formy a pečte zhruba 50 minut – dobře hlídejte a pokud se vám bude povrch zdát moc tmavý, přikryjte ho alobalem (v mé troubě je to potřeba udělat zhruba po 25 minutách) a pečte dál přikryté. Dokonalé propečení vyzkoušejte špejlí. Po vytažení nechte korpus vychladnout ve formě. Poté ho můžete vyndat z formy, seříznout do roviny a 2x vodorovně prokrojit (seříznuté těsto můžete použít na cake pops).
Zatímco korpus stydne, připravte karamelizované ořechy. Do pánve vhoďte nasekané ořechy a rovnoměrně je posypte cukrem. Nechte zkaramelizovat a opražit ořechy. Pozor, jsou náchylné ke spálení – nespouštějte je ani na chviličku z očí. Nasypte na talíř nebo do mističky a nechte vychladnout.
Na krém nejprve vyšlehejte mascarpone s krémovým sýrem a arašídovým máslem a za stálého míchání na malé otáčky postupně přilévejte smetanu. Doslaďte podle chuti. Výsledný krém by měl být lehký a nadýchaný, ale zároveň pevný.
Teď už přichází čas složení dortu. Na dortovou podložku položte spodní díl korpusu a potřete ho 1/3 krému, poté pokračujte ve vrstvení – další vrstva těsta a další krém. Vrchní díl těsta potřete tenkou vrstvou krému stejně jako boky dortu (tato vrstvička zachytí všechny zlobivé drobečky, které by vám chtěly kazit výsledný vzhled dortu) a dejte na 1 hodinu vychladit do lednice.
Poté dort potřete zbytkem krému a uhlaďte. Vršek dortu posypte karamelizovanými ořechy. Dejte vychladit přes noc, aby se chutě dortu pěkně propojily (i když samozřejmě můžete hned zakrojit).
Tady něco navíc – recept na dvoupatrový dort s malinovým krémem, může být narozeninový i svatební a dále recept na krtkův dort s kakaovým korpusem, lahodnou náplní a banány.