Nedávno se nám dostala do ruky úplně nová „Moje rodinná kuchařka“ z produkce “Jamie Oliver’s FOOD Tube” (YouTube kanál Jamie Olivera, který sdružuje profesionální i amatérské nadšené kuchaře, kteří chtějí ukázat své oblíbené recepty světu).  

Autorem této kuchařky je bývalá studentka Jamieho projektu Fifteen Kerryann Dunlop. Já sleduji FOOD Tube od vzniku kanálu a musím říct, že jsem zatím vyzkoušela dva její recepty (vegetariánské chilli a vánoční puding, který jsem si trošku upravila) a byla jsem nadšená. Kerryann sice není žádná nóbl krasavice, spíš obyčejná máma od rodiny, nicméně právě proto jsou její recepty levné, dobré a výživné.

V Anglii (a vlastně v mnoha „vyspělých“ státech) mají všeobecně velký problém s tím, že se lidé stravují převážně ve fastfoodech, protože vlastně neumějí vařit a nebo jim to přijde drahé. Jamie Oliver se naopak snaží naučit obyčejné lidi vařit dobře, zdravě a levně a dokázat jim tak, že nemusí jíst ty prefabrikované blafy z McDonaldu.

V rámci této osvěty se i v Čechách konal Food Revolution Day, což je poslední projekt Jamieho Olivera, který chce zamezit dětské obezitě. Jedná se o kampaň za to, aby se děti ve škole učily, které potraviny jsou pro jejich zdraví vhodné a nevhodné.

Já se rozhodla z Rodinné kuchařky vyzkoušet recept na Topinky s houbami a byly vážně boží – ideální na víkendový brunch.

Pro 4 lidi budete potřebovat

  • 2 lžíce olivového oleje na smažení
  • 500 g hub (já použila hnědé žampiony a hlívu ústřičnou)
  • 4 drcené stroužky česneku
  • špetka chilli (dle vlastní preference, můžete úplně vynechat, pokud nejste na pálivé)
  • 8 krajíců chleba s pevnou kůrkou (ideální je bílý chleba francouzského typu, šumava je moc hutná)
  • svazek hladkolisté petržele
  • šťáva z jednoho citron a citron na ozdobu

Postup

  1. Na větší pánvi rozehřejte olej.
  2. Houby vložte do pánve a osolte. Opékejte dokud nepustí vodu, tu slijte.
  3. K houbám přidejte česnek a chilli a dokud nezezlátnou a nezmenší svůj objem.
  4. Ve vedlejší pánvi na oleji opékejte plátky chleba dokud nejsou zlaté (nebo jen lehce křupavé).
  5. Houby odstavte z plotny a přimíchejte mascarpone, hladce nasekanou petržel a citronovou šťávu.
  6. Na talíře rozdělte topinky a na ně naskládejte houbovou směs.
  7. Ozdobte čerstvou petrželí, lodičkami citron a ihned podávejte.

Nevyužité žampiony lze využít např. při přípravě omáčky ze žampionů. Smetanová omáčka se žampiony potěší všechny milovníky hub a vytvoří jednoduchou večeři, která zasytí.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang