Ingredience:
- 800 – 1000 g kabanosu
- 4 velké oloupané brambory nakrájené na kostičky
- 1 vrchovatá lžička sladké červené papriky
- 1 zarovnaná lžička pálivé červené papriky
- 2-3 lžíce sádla
- 4-5 cibulí nakrájených nadrobno
- špetka mletého černého pepře
- sůl
- ½ lžičky drceného kmínu
- 1 lžička majoránky
- 4-5 stroužků hrubě nasekaného česneku
- 2 lžíce sójové omáčky
- půl lžičky paprikové vegety
- 2-3 lžíce hladké mouky
- 1 větší kyselá okurka nakrájená nadrobno
- voda
Postup:
Do hrnce dáme rozpustit sádlo a dozlatova na něm osmahneme cibuli. Přidáme kabanos nakrájený na kostičky, posypeme paprikou (sladkou i pálivou) a necháme zpěnit.
Potom do hrnce přidáme vodu, pepř, kmín a sůl a pod pokličkou dusíme asi 10 min.
Konečně přidáme brambory, vegetu, nasekaný česnek a sójovou omáčku a znovu dusíme, než brambory změknou (max 20 min.).
Připravíme si zahušťovací jíšku rozmícháním mouky v troše vody a guláš zahustíte.
Nakonec přidáme majoránku, dobře promícháme a (nyní už bez pokličky) povaříme.
Bramborový guláš podáváme s pečivem ozdobený nakrájenou okurkou nebo cibulí.