Jak si představujete dokonalý dezert? Měl by být nadýchaný i křupavý, krémový i ovocný? Pak je jeden z těchto maxivěnečků přesně to pravé! Myšlenka na ně se mi honila hlavou už delší dobu, ale jak je mým (ne)dobrým zvykem, na realizaci došlo až teď. Zkrátka jsem si to musela dobře promyslet, chápete.
Cesta k nim byla poněkud trnitá, přestože promyšlené jsem je měla opravdu dokonale. No dobře, přiznám, že první várku jsem spálila, neb jsem nedávala pozor. Při druhé jsem až příliš experimentovala s těstem (ano, zatímco napoprvé jsem zachovala překvapivý klid, tentokrát už jsem si nadávala věru hodně a dost nevybíravě). Až do třetice všeho dobrého vše klaplo a z trouby se vylouply krásné věnečky pokryté tenkou karamelovou vrstvičkou.
Čekání, než vychladnou, bylo opravdovou zkouškou mé trpělivosti. Ale protože jsem napotřetí nechtěla selhat, zatnula jsem zuby a s tím největším sebezapřením vydržela. Zasloužila bych metál. Vážně. Pak už stačilo jenom připravit nadýchanou pomerančovo-makovou náplň, vykrájet filátka z červeného pomeranče (což je poměrně nebezpečná činnost, dávejte pozor na prsty) a věnečky naplnit.
TIP: Mimo věnečky na plech se dají také připravit i jiné zákusky či dezerty, jedním z nich může být i krtkův dort na plech a velmi oblíbeným dezertem poslední doby je mechový dort.
Dají se jíst pochopitelně ihned. A jsou fakt naprosto skvělé. Ale ještě o chlup lepší možná jsou, když je necháte alespoň krátce odležet. A nelámejte si hlavu, způsob, jak věneček rozdělit a sníst elegantně, zkrátka neexistuje.
Věnečky s pomerančovo-makovou náplní
Ingredience (na 3 maxivěnečky nebo více menších):
Krém z červených pomerančů:
- 3 žloutky
- 50 ml šťávy z červených pomerančů
- 50 g krupicového cukru
- 100 g másla
Odpalované těsto:
- 120 ml vody (nebo 60 ml vody a 60 ml mléka) 16 g krupicového cukru
- 1 g soli
- 60 g másla
- 90 g hladké mouky
- 3 vejce velikosti M, prošlehaná
- 1 vejce prošlehané s 1 lžící vody na potření
- perlový cukr (lze použít i sekané lískové oříšky nebo plátky mandlí) na posypání
Na pomerančovo-makovou náplň:
- 1 dávka krému z červeného pomeranče (ingredience výše, postup níže)
- 125 g krémového sýra
- 300-350 g smetany ke šlehání (33-40%)
- 1 lžíce nemletého máku
- moučkový cukr na doslazení
Na dokončení:
- červený pomeranč, okrájený (tedy oloupaný i zbavený bílé vrstvy) a nakrájený na filátka
- moučkový cukr na poprášení
Postup
- Nejdříve připravte krém z červených pomerančů. Do rendlíku dejte žloutky, pomerančovou šťávu, cukr a 50 g másla a na mírném plameni za stálého míchání opatrně zahřívejte, dokud krém nezhoustne (můžete zahřívat i nad vodní parou).
- Stáhněte z plotny, vmíchejte zbylé máslo, nechte vychladnout a uložte do lednice. Krém po vychlazení zhoustne.
- Pokračujte přípravou odpalovaného těsta. V rendlíku nebo menším hrnci spolu zahřejte vodu, cukr, sůl a máslo.
- Mouku prosejte přes jemné síto, a když směs v rendlíku začne vřít, přisypte ji všechnu naráz a na mírném plameni vytrvale míchejte, dokud nebude vzniklá pasta hladká a nezačne se odlepovat od stěn (tzv. odpalování).
- Dno rendlíku by mělo být potaženo tenkou bílou vrstvičkou směsi. Odpalování trvá jen pár minut.
- Přemístěte pastu do mísy robota a nechte míchat plochým šlehacím nástavcem na nejnižší obrátky, dokud z ní nevyjde pára a trochu nezchladne. Poté zvyšte obrátky a po jednom zašlehejte vejce (vždy mezi přídavky robot zastavte a setřete boky mísy stěrkou).
- Vejce nemusíte přidávat všechny! Těsto musí mít takovou konzistenci, aby se dobře stříkalo zdobícím sáčkem, ale zároveň stále drželo tvar. Mělo by být dokonale hladké, lesklé a táhlé. Těstem naplňte cukrářský sáček a uložte ho alespoň na 30 minut do lednice.
- Troubu předehřejte na 190 °C. Sáčku s těstem ustřihněte konec a vložte ho do druhého sáčku se kulatou zdobící špičkou (o průměru 12-14 mm). Plech o rozměrech 35×45 cm s nízkým okrajem vyložte pečícím papírem.
- Na rub papíru si tužkou předkreslete 3 kolečka o průměru 10 cm. Nejlepší způsob, jak je vměstnat na jeden plech je pochopitelně rozmístění cik-cak (jedno kolečku do rohu, druhé do středu protilehlé delší strany a poslední opět do rohu).
- Mezi kolečky (a mezi kolečky a okraji plechu) nechte dostatečný rozestup, věnečky hodně nabudou (až na 15-16 cm).
- Teď přichází na řadu těsto. Nechte se vést linkou, kterou jste si předkreslili. Naneste dvě kolečka těsta těsně vedle sebe. Jedno kolečko těsta veďte po vnitřní straně linky a jedno vně. Třetí kolečko těsta pak naneste nahoru na spoj předchozích dvou.
- Povrch věnečků opatrně potřete rozšlehaným vejcem a posypte perlovým cukrem (viz Poznámky). Vložte plech do trouby a teplotu ihned snižte na 175 °C. Prvních 20 minut troubu za žádných okolností neotvírejte!
- Pečte 40 minut. V polovině pečení (tedy po 20 minutách) obraťte plech o 180 °C. Poté snižte teplotu v troubě na 160 °C a pečte zhruba dalších 20 minut nebo do úplného zezlátnutí.
- Poctivě věnečky kontrolujte, ať nepropásnete ten správný okamžik. Pokud jsou už dostatečně zlaté, poklepejte na ně a pokud zní dutě, je upečeno.
- Pokud ne, snižte teplotu na 150°C a ještě chvilku pečte, dokud věnečky při poklepání nezní dutě. Nechte vychladnout na mřížce.
- Když jsou věnečky dokonale vychladlé, vytáhněte z lednice pomerančový krém a vyšlehejte ho. Krémový sýr prošlehejte a opatrně ho vmíchejte do pomerančového krému. Smetanu vyšlehejte dotuha a také ji stěrkou opatrně vmíchejte do krému.
- Nakonec zapracujte mák a doslaďte podle chuti moučkovým cukrem. Připravenou náplň přendejte do cukrářského sáčku s otevřenou zdobící špičkou s většími ostrými zuby. Ale volba zdobící špičky je na vás – volte podle toho, jakého efektu chcete docílit.
- Každý věneček podélně rozkrojte (v podstatě odkrojte vrchní třetinu – spoj vrstev těsta vám napoví) a dutou část spodního dílu vyplňte náplní.
- Na vzniklou zarovnanou „plochu“ naneste ozdobnou vrstvu náplně a naaranžujte filátka červeného pomeranče. Přiklopte vrchní částí věnečku a pokud chcete, povrch lehce poprašte moučkovým cukrem.
Poznámky:
- Jak jsem si sama minulý týden znovu ověřila (věnečky jsem totiž tentokrát pekla 3x, než jsem byla spokojená), odpalované těsto je tak trochu alchymie. Záleží totiž nejen na velikosti vajec, ale i na tom kolik ml vody (nebo směsi vody a mléka) se stihlo odpařit, než jste přidali mouku, a jak dlouho jste pastu odpalovali.
- Bohužel, pokud těsto uděláte moc řídké, už ho nejde jednoduše zahustit přidáním mouky. Museli byste si připravit další dávku odpálené pasty a tou těsto dohustit. No zkrátka alchymie! Ale nenechte se vyděsit, zas taková hrůza to není. Prostě přidávejte vejce postupně a čekejte na správnou konzistenci.
- Pozor, perlový cukr sypte opravdu pouze na věnečky a ten přebytečný, který opadá na plech, důkladně odmeťte. Pokud totiž zůstane na plechu, během pečení zkaramelizuje, steče pod věneček, a spodek věnečku se kvůli tomu připálí, protože karamel rozhodně tmavne rychleji než těsto.