Sekaná patří mezi klasiku nejen tuzemské kuchyně. Naučíme vás, jak si připravit dokonalou sekanou z mletého masa.
Ingredience:
- 750 g mletého masa
- 2 lžičky koření na mleté maso
- ½ lžičky tymiánu
- ½ lžičky nového koření
- 1 drcený bobkový list
- drcená kulička jalovce
- sůl
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 g slaniny
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 vejce
- 3 lžíce strouhanky
Postup:
Mleté maso dáme do mísy a postupně vmícháme sůl, všechno koření, cibuli a česnek (cibuli nakrájenou nadrobno, česnek prolisovaný), slaninu nasekanou na drobno a 2 vejce.
Nakonec přidáme strouhanku a mokrýma rukama důkladně promícháme. Směs necháme chvíli odstát.
Když směs ztuhne, vytvarujeme z ní 2 válce, které dáme na dobře vymaštěný plech.
Sekanou pečeme do červena v rozehřáté troubě. Před pečením podlijeme sekanou trochu horké vody a během pečení poléváme vypečenou šťávou.
Přibližně za hodinu bude sekaná hotová. Vyjmeme ji a nakrájíme na plátky.
Podáváme teplou s bramborem, bramborovou kaší nebo studenou s chlebem.