Mleté maso zapečené s brambory je výborným obědem či večeří. Jeho příprava vám nezabere příliš mnoho času, a můžete si vyhrát s jeho dochucením.
Brambory přidávají jídlu nejen skvělou texturu, ale také bohatou chuť, která se skvěle doplňuje s chutí mletého masa. Můžete si hrát s různými kořenícími směsmi, bylinkami a sýrem, abyste vytvořili jídlo přesně podle svého gusta.
Toto jídlo je také snadno přizpůsobitelné. Můžete přidat další ingredience, jako jsou zelenina, cibule nebo rajčata, a vytvořit tak vlastní verzi tohoto tradičního receptu. Mleté maso zapečené s brambory je také skvělou možností pro využití zbylých brambor nebo masa, které máte v lednici.
Pokrmy z mletého masa
Co z mletého masa? Mleté maso nabízí nekonečné možnosti, ať už máte rádi tradiční recepty z mletého masa nebo toužíte po exotických chutích. S touto ingrediencí můžete být kreativní a vytvořit své oblíbené pokrmy z mletého masa na talíři.
Vyzkoušejte jak vepřové tak hovězí mleté, recepty jsou variabilní a je jen na vás, které maso si vyberete.
- Boloňská omáčka: Tato italská klasika je vyrobena z mletého hovězího masa smíchaného s rajčaty, cibulí a aromatickými bylinkami. Boloňská omáčka se obvykle podává s těstovinami, jako jsou třeba špagety a patří mezi oblíbené hovězí mleté recepty.
- Hamburger: Hamburger je oblíbeným pokrmem z mletého masa ve fast foodových restauracích, ale také ho můžete připravit doma.
- Chili con carne: Tento pikantní mexický pokrm se připravuje z mletého masa (nejčastěji hovězího), fazolí, rajčat, papriky a koření. Podává se s rýží, plackami nebo nachos.
- Plněná paprika: Papriky se vydlabou a naplní směsí mletého masa (většinou směsí vepřového a hovězího), rýží, cibulí a rajčaty. Poté se pečou v rajčatové omáčce.
- Lasagne
- Karbanátky: místo klasických z mletého masa můžete vyzkoušet i vegetariánskou verzi karbanátků
- Slaný koláč s mletým masem
- Mleté maso v tacos
Recepty z mletého vepřového masa
Mleté vepřové maso je vynikající surovinou pro přípravu rozmanitých pokrmů, ať už toužíte po rychlém obědě, večeři nebo víkendovém grilování. Díky své všestrannosti a chutnosti se stalo oblíbeným ingrediencí v kuchyních po celém světě.
Recept na mleté maso zapečené s brambory
Tento recept na zapečené mleté maso s bramborem je skvělým způsobem, jak si pochutnat na chutném a sytém jídle. Jeho příprava není nijak složitá, a tak se hodí pro rychlou večeři po náročném dni.
Tato pochoutka zaručeně potěší celou rodinu a stane se oblíbeným pokrmem, který se bude často opakovat. Takže neváhejte a vyzkoušejte tento tradiční recept na zapečené mleté maso s bramborami hned dnes.
Ingredience na mleté maso zapečené s brambory
- 400 g mletého hovězího a vepřového masa
- 50 g slaniny
- 1 velká cibule
- 5 rajčat
- 2 papriky
- 500 g uvařených oloupaných brambor
- 2 vejce
- 2 dl sladké smetany
- olej
- sůl
- pepř
- drcený kmín
Postup na mleté maso zapečené s brambory
- Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a v hrnci ji škvaříme na oleji. Přidáme jemně nasekanou cibulku, mleté maso, sůl, pepř a vše důkladně promícháme. Hrnec zakryjeme pokličkou a za občasného míchání dusíme asi 20 minut.
- Mezitím si připravíme zeleninu. Uvařené brambory nakrájíme na plátky, papriky na nudličky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kolečka.
- Do vymaštěného pekáče vložíme na dno část brambor, osolíme a posypeme trochou kmínu, část masa, zeleninu a opakujeme dokud jsou ingredience, ale tak aby navrchu zůstaly brambory nebo maso.
- Mleté maso, brambory pečeme asi 30 minut, poté je vyndáme, zalijeme smetanou, ve které rozmícháme vejce.
- Vrátíme do trouby a pečeme, než pokrm zezlátne.
TIP: Další recept s mletým masem, který stojí za vyzkoušení, je rajská omáčka s mletým masem.
Zapečené brambory s mletým masem – recept
Nadýchat se lahodnou vůní pečených brambor, která se mísí s vůní mletého masa, je opravdu těžké odolat. Mleté maso zapečené s brambory je jedním z těch jednoduchých, ale zároveň nesmírně chutných pokrmů z mletého masa, které osloví všechny milovníky dobrého jídla.
Ingredience na zapečené brambory s mletým masem
- 4 středně velké brambory
- 400 g mletého masa (hovězí, vepřové, kuřecí, dle preference)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 lžička olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1 lžička papriky
- 1/2 lžičky kmínu
- 1/2 lžičky koriandru
- 1/2 lžičky sušeného oregána
- 1 hrnek strouhaného sýra (cheddar, eidam, nebo dle preference)
- 1/4 hrnku nasekané petržele (na ozdobu)
Postup na zapečené brambory s mletým masem
- Nejprve brambory důkladně omyjte a oloupejte. Následně je nakrájejte na tenké plátky nebo hranolky.
- Brambory dejte do mísy, přidejte lžičku olivového oleje, sůl, pepř a míchejte, dokud nejsou brambory dobře obaleny kořením.
- Brambory položte na plech vyložený pečícím papírem tak, aby tvořily rovnoměrnou vrstvu.
- Brambory pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C po dobu 20-25 minut, nebo dokud nejsou zlatě hnědé a křupavé.
- Mezitím, co se brambory pečou, můžete se věnovat přípravě mletého masa a zeleniny.
- Na pánvi s olivovým olejem orestujte nakrájenou cibuli a česnek, dokud nebudou sklovité. Přidejte mleté maso a opékejte ho, dokud nebude zcela uvařené.
- Poté přidejte nakrájenou červenou a zelenou papriku a nechte směs vařit asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte k tomu koření, tj. papriku, kmín, koriandr a oregáno. Promíchejte a nechte vařit další 2-3 minuty. Dodejte potřebnou sůl a pepř dle chuti.
- Po upečení brambor vytáhněte plech z trouby a nechte brambory na plechu.
- Na vrstvu brambor nanesete směs s mletým masem a zeleninou. Následně posypte strouhaným sýrem.
- Vraťte plech zpět do trouby a pečte ještě asi 10 minut, dokud se sýr neroztaví a lehce zezlátne.
- Hotový pokrm zapečené brambory s mletým masem můžete ozdobit nasekanou petrželí a podávat horký.
Francouzské brambory s mletým masem – recept
Tato jednoduchá, ale lahodná kombinace brambor, smetany, a hovězího mletého masa tvoří nezapomenutelný zážitek pro chuťové buňky. Patří tak mezi oblíbené recepty z mletého masa.
Ingredience na francouzské brambory s mletým masem
- 4 středně velké brambory
- 400 g hovězího mletého masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 ml smetany (20%)
- 100 g ementálu nebo gruyère sýra
- máslo
- sůl a pepř
- muškátový oříšek (pro dochucení)
Postup na francouzské brambory s mletým masem
- Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Můžete použít nůž nebo mandolínu. Brambory nesmí být příliš tlusté, aby se rychle uvařily a staly se krásně křupavými. Osolte a opepřete.
- Cibuli a česnek jemně nasekejte a orestujte na pánvi s máslem, dokud nezezlátnou. Přidejte hovězí mleté maso a smažte ho do doby, než ztratí syrový vzhled. Osolte a opepřete podle chuti. Můžete přidat trochu muškátového oříšku pro výraznější chuť.
- Vymažte pekáč máslem. Na dno pekáče rozložte první vrstvu brambor, následovanou vrstvou mletého masa. Postup opakujte (brambory, mleté maso, brambory, mleté maso atd.), dokud nedojdou všechny ingredience. Mějte na paměti, že poslední vrstvou by měly být brambory.
- Zalijte smetanou, kterou jste lehce osolili, opepřili a ochutili muškátovým oříškem. Vrch posypte strouhaným ementálem nebo gruyère sýrem.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Pekáč vložte do trouby a pečte asi 30-40 minut, nebo dokud brambory nejsou měkké a vrchní část je zlatě hnědá a křupavá.
- Zapečené brambory se smetanou a masem můžete podávat jako samostatné jídlo s čerstvým salátem nebo jako přílohu k masu či rybě.
TIP: Vyzkoušejte další oblíbený recept s mletým masem, kterým je srbské rizoto.
Zapečené brambory s kuřecím masem a smetanou – recept
Toto jídlo je výbornou volbou pro různé příležitosti, od rodinných večeří po večeře s přáteli. Zapečené brambory s kuřecím masem a smetanou jsou sytou, lahodnou pochoutkou, která potěší chuťové buňky každého člena rodiny.
Ingredience na zapečené brambory s kuřecím masem a smetanou
- 4 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na tenké plátky
- 2 kuřecí prsa, nakrájená na kostky
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 šálek zakysané smetany
- 1/2 šálku smetany na vaření
- 1/2 šálku hovězího vývaru
- 1/2 šálku strouhaného tvrdého sýra
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvá petrželka na ozdobu
Postup na zapečené brambory s kuřecím masem a smetanou
- Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Někteří lidé upřednostňují použití mandolíny, aby dosáhli co nejtenčích plátků. Brambory dejte do hrnce s osolenou vařící vodou a vařte je asi 5 minut. Poté brambory sceďte a nechte je stranou.
- V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a máslo. Přidejte kuřecí kostky a smažte je na středním ohni dozlatova. Přidejte cibuli a česnek a smažte dalších pár minut, dokud cibule nezměkne. Přidejte tymián, rozmarýn, sůl a pepř podle chuti.
- Do pánve s kuřecím masem přidejte zakysanou smetanu, smetanu na vaření a hovězí vývar. Vařte omáčku asi 5 minut, dokud se mírně nezahustí.
- Vymažte pekáč máslem a položte do něj první vrstvu bramborových plátků. Na brambory položte vrstvu kuřecího masa a omáčky. Opakujte tento postup, dokud nedojdou všechny ingredience. Nakonec posypte vrchní vrstvu sýrem.
- Pekáč dejte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte 30-40 minut, dokud brambory nejsou měkké a povrch je zlatě hnědý.
- Po vyjmutí z trouby nechte jídlo chvíli odpočinout, posypte nasekanou čerstvou petrželkou a podávejte ještě teplé. Zapečené brambory se smetanou a masem můžete servírovat samostatně nebo s čerstvým salátem.
Zapečené brambory s vepřovým masem a smetanou – recept
Přemýšlíte, co z mletého masa? Vyzkoušejte tento recept, toto chutné jídlo v sobě spojuje krémovost smetany, bohatost vepřového masa a lahodnost brambor. Je ideální na chladné zimní večery, kdy si přejete uvařit něco hřejivého a sytého.
Ingredience na zapečené brambory s vepřovým masem a smetanou
- 4 středně velké brambory
- 300 g mletého vepřového masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 g strouhaného tvrdého sýra (např. eidam)
- 2 lžíce oleje
- sůl a pepř podle chuti
- kopr nebo petržel na ozdobu
Postup na zapečené brambory s vepřovým masem a smetanou
- Nejprve si připravte brambory. Oloupejte je a nakrájejte na tenké plátky. Můžete použít brambory jakékoliv odrůdy, ale ideální jsou středně velké a škrobové brambory, které dobře drží tvar.
- Brambory dejte do hrnce s vroucí osolenou vodou a vařte je asi 3-4 minuty, než změknou, ale zůstanou stále trochu tvrdé. Poté je slijte a nechte je odstát.
- Na pánvi si rozehřejte olej a na něm osmahněte na drobné kousky nakrájenou cibuli a utřený česnek. Po chvíli přidejte mleté vepřové maso a smažte ho, dokud nezíská zlatavou barvu. Při smažení mletého masa můžete přidat sůl a pepř podle vlastní chuti.
- Poté přidejte smetanu ke šlehání a nechte směs probublávat. Vařte, dokud smetana nezhoustne.
- Vytvořte první vrstvu brambor v pekáči. Rozetřete na ní polovinu směsi s vepřovým masem a smetanou.
- Na to přidejte druhou vrstvu brambor a přikryjte zbytkem směsi.
- Nakonec posypete povrch jídla strouhaným sýrem.
- Pekáč dejte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte asi 20-25 minut, nebo dokud brambory nejsou měkké a povrch je krásně zlatavý a křupavý.
- Hotové mleté maso zapečené s brambory a smetanou můžete ozdobit nasekaným koprem nebo petrželkou.
- Podávejte jako samostatné jídlo nebo s dušenou či grilovanou zeleninou.
Zapečené mleté maso s bramborem. Tato chutná kombinace masa a brambor je oblíbená pro svou jednoduchost a výživnost, což ji činí ideálním pokrmem pro rodinné večeře nebo různé příležitosti.