Nápad na tuhle dobrotu se mi v hlavě zrodil už ve chvíli, kdy mi pod stromečkem přistála flambovací pistole. Realizace maličko uvázla na tom, že jsem neměla plyn ani maliny A protože jsem trochu línej zadek, vždycky, když jsem si vzpomněla, se mi nechtělo oblíkat a táhnout do obchodu. A taky maliny stály za houby. Situace se ale změnila minulý týden (přiznám se, muž měl mé prokrastinace asi už plné zuby a donesl mi plyn i maliny) a zde je výsledek! Dobrou chuť!
Kokosová rýže se sezamem, malinami a karamelovou krustičkou
Ingredience (4 porce):
Malinové pyré:
- 200 g mražených malin
- trocha vody
- stévie (cukr, med nebo sirup) na doslazení
Kokosová rýže:
- 1 a 1/2 hrnku kulatozrnné rýže
- 1 a 1/2 hrnku vody
- 1 a 1/2 hrnku kokosového mléka
- špetka soli
- 2 lžíce stévie (cukr, med nebo sirup)
- 2 lžíce černého sezamu
- 2 lžíce kokosového krému (nemusí být)
- 4 lžičky třtinového cukru
Na ozdobu:
maliny
Postup
Maliny dejte do rendlíku, trochu podlijte vodou, zakryjte pokličkou a lehce poduste. Rozmačkejte je vidličkou a doslaďte podle chuti (nemusíte vůbec).
Rýži můžete večer předem namočit do vody. Zkrátí to dobu následného vaření, ale rozhodně to není nutné. Pokud jste rýži namočili, druhý den vodu slijte a rýži zalijte polovičním množstvím tekutiny než je v seznamu ingrediencí. Předem nenamočenou rýži zalijte vodou a kokosovým mlékem, přidejte špetku soli a stévii a přiveďte k varu.
Za občasného míchání vařte doměkka a krémova. Pokud je třeba, přilijte ještě další vodu smíchanou s mlékem (v poměru 1:1). K hotové rýži přimíchejte sezam a pro extra krémovost případně i kokosový krém.
Na dno skleniček rozdělte maliny a na ně navrstvěte rýži. Povrch rýže posypte třtinovým cukrem a pomoc flambovací pistole ho zkaramelizujte. Pokud nemáte flabovací pistoli, můžete cukr zkaramelizovat pod grilem v troubě, ale předem se ujistěte, že nádobky, které používáte žár vydrží. Nakonec ozdobte čerstvými malinami.
Redakce Receptik.cz