Já se letos rozhodla využít svátky k načerpání sil, na hrdinství bude čas jindy. Peču akorát mazanec. Pochopitelně bych ráda upekla ten ricottový, ale to bych nesměla zapomenout koupit druhou ricottu. Kdo by to byl čekal. Ale mám v ledničce tvaroh, tak uvidíme, jak to dopadne. Jiné nadlidské výkony v plánu nemám. Ovšem tou loňskou dokonalou velikonoční roládou bych nepohrdla.
Ale jeden velikonoční recept bych pro vás přeci jenom měla! Ricottové vafle à la carrot cake! S tigernut moukou! Tu jsem koupila před pár týdny a trochu se zamilovala. Je to dost možná mouka ze šáchoru a možná taky ne. Kytkám totiž rozumím asi jako koza petrželi. Na vysoké jsem se všem rostlinám velmi elegantně vyhnula. A byla to dost neelegantní fuška, mimochodem.
Měla jsem jen fyziologii rostlin, díky které sice víceméně přesně vím (Ach, kecám, kdeže loňské sněhy jsou… A co teprve ty před-před-před-před-před-před-před-před-loňské), jak kytky vypadají zevnitř, jak fungují, dýchají, fotosyntetizují, reagují, rostou a jak díky nim žijeme a vůbec, ale jednu od druhé pořád nepoznám.
Rozlišuju zhruba pět skupin rostlin. Nejradši mám pochopitelně tu „nějaká jejich část se dá bez obav sníst“, to je asi jasný. Pak jsou tu rozsáhlá skupina trávy a plevely (jak jsou vyšší než 10 cm, tak se spolu nekamarádíme, neboť v nich žije všemožná mnohonožná a kousavá havěť a tu já dost nerada), kytky, stromy a to mezi tím je křoví. Myslím, že tahle velmi odborná systematika se nikdy do středoškolských osnov nedostane. Budu si muset slávu vydobýt jinak.
Ale zpět k mouce a velikonočním vaflím. Když jsem tigernut mouku na Instagramu zaregistrovala, dost mě zaujala, ale popravdě jsem si nemyslela, že bych jí sehnala i tady u nás. A hle! Mám! Sídlištní bioprodejna příjemně překvapila. Chutná trochu po oříšcích a má i podobnou strukturu. Když jsem ji nesla domů, už jsem přesně věděla, co s ní provedu, protože mrkvové vafle jsem měla v plánu už celé věky, ale šetřila jsem si je na Velikonoce.
A navíc jsem jim chtěla dodat ještě větší šmrnc. A tahle mouka je to pravé. Výsledek je naprosto skvělý! Pokud ji ale nemáte, nezoufejte, vafle totiž budou božské i z obyčejné hladké mouky nebo nějaké jiné, kterou doma máte (třeba z pohankové, špaldové, bezlepkové). Dozlatova vypečené na povrchu, šťavnaté a vláčné uvnitř a sem tam křupavý vlašský ořech. Pokud nemáte o svátcích ráno na stole mazanec nebo beránka, tohle je skvělá alternativa.
Ricottové vafle á la carrot cake z tigernut mouky
Ingredience:
- 200 g ricotty
- 200 ml mléka
- 1 lžíce třtinového cukru
- šťáva a strouhaná kůra z poloviny pomeranče
- 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
- 1/2 lžičky vody z pomerančových květů (nemusí být)
- 1-2 lžičky skořice
- 1 střední mrkev, nastrouhaná najemno
- 3 vejce
- špetka soli
- 80 g tigernut mouky
- 80 g hladké mouky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- hrst sekaných vlašských ořechů
K podávání:
- zakysaná smetana
- opražené vlašské ořechy
- čerstvé ovoce
- moučkový cukr
- proužky pomerančové kůry
- prach z lyofilizovaných malin
Postup
Ricottu prošlehejte s mlékem, cukrem, šťávou a kůrou z pomeranče, vanilkou, vodou z pomerančových květů, skořicí a žloutky a do směsi zašlehejte mix obou druhů mouky s práškem do pečiva, který jste předem přesili přes jemné sítko, a nastrouhanou mrkev.
Opatrně (ručně) do těsta zapracujte pevný sníh vyšlehaný z bílků a špetky soli a nakonec i sekané ořechy. Rozehřejte vaflovač a z těsta postupně pečte vafle (povrch vaflovacích ploch můžete postříkat olejem ve spreji). Podávejte se zakysanou smetanou, ovocem, opraženými ořechy, pomerančovou kůrou a poprášené moučkovým cukrem.
Redakce Receptik.cz