Tyhle šneci jsou fakt strašně moc dobrý. Teda takhle, „zdravější a alternativnější“ verze náplně s chia semínky se trochu vzpírá spolupráci a je přehnaně svobodomyslná na to, aby všechna zůstala na vámi přesně určeném místě (já jí potom přelstila velkou pístovou stříkačkou a násilím jí umravnila).
Ale nechtěla jsem vám tajit, že jsem jí zkoušela a že je vážně strašně dobrá. Neprůstřelná verze zahuštěná škrobem je podstatně ukázněnější, takže pokud chcete jít „na jistotu“, zvolte tu! Nebudete zklamáni.
TIP: Jahody se dají v kuchyni využít téměř k čemukoliv, ovšem nejlépe chutnají v jahodovém koláči nebo na ozdobení Pavlova dortu.
Šneci z kynutého těsta s náplní z rebarbory a jahod dušených v cideru a polevou z krémového sýra
Ingredience na šneky z kynutého těsta
- 3/4 hrnku mléka
- 1 kostka kvasnic
- 1/4 hrnku krupicového cukru
- 2 malá vejce (nebo jedno opravdu veliké)
- 4 až 5 hrnků hladké mouky (nejlépe na kynuté těsto)
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky vanilkové pasty
- 1/2 hrnku másla, rozpuštěného (nebo rovnou 3/4 hrnku másla, ale mně se kapka přidaného oleje osvědčila a přijde mi, že pak těsto vydrží déle vláčné)
- 1/4 hrnku oleje
- rozpuštěné máslo na vytření plechu a potření šneků
Náplň z rebarbory a jahod:
- 3 řapíky rebarbory
- 15 jahod
- 1 lahev cideru
- krupicový nebo třtinový cukr
- 1 lžička vanilkové pasty
- 3-4 lžíce chia semínek nebo 2 lžíce kukuřičného škrobu na zahuštění
Poleva:
- 1 krémový sýr
- kapka mléka
- moučkový cukr
Postup na šneky z kynutého těsta
- Nejdříve připravte náplň. Můžete si vybrat ze dvou variant – náplň můžete zahustit buď chia semínky (ale předem upozorňuji, že se jí potom nechce příliš držet na místě a je s ní trochu komplikovanější práce) nebo klasicky kukuřičným škrobem. Rebarboru oloupejte a nakrájejte na 2-3 cm kousky.
- Jahody omyjte a přepulte. Rebarboru i jahody dejte do rendlíku, zalijte ciderem a duste, dokud se rebarbora nerozpadne na vlákénka, jahody krásně nezměknou a tekutina se nezredukuje zhruba na polovinu (bude to trvat asi 15-20 minut).
- Ochutnejte a doslaďte krupicovým nebo třtinovým cukrem (těsto moc sladké není, takže se nebojte).
- V tuto chvíli buď přidejte chia semínka (tak 3-4 lžíce), odstavte a nechte vychladnout nebo rozmíchejte 2 lžíce kukuřičného škrobu v kapce studené vody, přilijte k vroucí náplni a za stálého míchání ještě alespoň 2 minuty provařte, pak odstavte a za občasného míchání nechte vychladnout.
- Poté připravte těsto. V rendlíku smíchejte vlažné mléko, lžíci cukru a rozdrobené droždí. Nechte 15 minut vzejít kvásek.
- Mezitím prošlehejte vejce s máslem, olejem a zbylým cukrem. Do vaječné směsi vmíchejte kvásek, sůl, vanilku a 2 hrnky mouky. Nakonec postupně zapracujte zbylou mouku, tak aby vzniklé těsto bylo vláčné a nelepivé, ale zase ne příliš tuhé (nepřidávejte nutně všechnu).
- Propracované těsto dejte do velké mísy vytřené olejem a tu přikryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou folií.
- Nechte 2 hodiny kynout na teplém místě. Po dvou hodinách rozválejte těsto na velký obdélník, silný asi 1 cm. Tak 2/3 plátu potřete připravenou náplní (tak, že jeden delší okraj zůstane nepotřený).
- Co nejpevněji zaviňte do rolády směrem od potřeného okraje k nepotřenému (ten bude nakonec vespod rolády) a nakrájejte na 2 cm kolečka (bude jich zhruba 15-16).
- Kolečka rozložte na plech vymazaný máslem řeznou stranou dolů a nechte mezi nimi trochu místa na nakynutí. Všechna kolečka potřete po obvodu máslem. Ještě 30 minut nechte kynout na plechu.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 40 minut. Prvních 20 minut přikryté alobalem a dalších 20 minut odkryté. Po 40 minutách (nebo když už jsou pěkně zlatavé) vyndáme a necháme vychladnout na mřížce.
- Po vychladnutí ozdobíme polevou připravenou rozmícháním krémového sýra s mlékem a cukrem.
Redakce Receptik.cz