Šneci z kynutého těsta – s náplní z rebarbory a jahod dušených v cideru

DezertyDezerty, zákusky a poháryKrémy, polevy a náplněKynuté moučníkyMagazínMoučníkySnackyZákusky

Tyhle šneci jsou fakt strašně moc dobrý. Teda takhle, „zdravější a alternativnější“ verze náplně s chia semínky se trochu vzpírá spolupráci a je přehnaně svobodomyslná na to, aby všechna zůstala na vámi přesně určeném místě (já jí potom přelstila velkou pístovou stříkačkou a násilím jí umravnila).

Ale nechtěla jsem vám tajit, že jsem jí zkoušela a že je vážně strašně dobrá. Neprůstřelná verze zahuštěná škrobem je podstatně ukázněnější, takže pokud chcete jít „na jistotu“, zvolte tu! Nebudete zklamáni.

TIP: Jahody se dají v kuchyni využít téměř k čemukoliv, ovšem nejlépe chutnají v jahodovém koláči nebo na ozdobení Pavlova dortu.

Šneci z kynutého těsta s náplní z rebarbory a jahod dušených v cideru a polevou z krémového sýra 

Ingredience na šneky z kynutého těsta

  • 3/4 hrnku mléka 
  • 1 kostka kvasnic 
  • 1/4 hrnku krupicového cukru 
  • 2 malá vejce (nebo jedno opravdu veliké) 
  • 4 až 5 hrnků hladké mouky (nejlépe na kynuté těsto) 
  • 1 lžička soli 
  • 1/2 lžičky vanilkové pasty 
  • 1/2 hrnku másla, rozpuštěného (nebo rovnou 3/4 hrnku másla, ale mně se kapka přidaného oleje osvědčila a přijde mi, že pak těsto vydrží déle vláčné) 
  • 1/4 hrnku oleje 
  • rozpuštěné máslo na vytření plechu a potření šneků 

Náplň z rebarbory a jahod:

  • 3 řapíky rebarbory 
  • 15 jahod 
  • 1 lahev cideru
  • krupicový nebo třtinový cukr 
  • 1 lžička vanilkové pasty 
  • 3-4 lžíce chia semínek nebo 2 lžíce kukuřičného škrobu na zahuštění 

Poleva:

  • 1 krémový sýr 
  • kapka mléka 
  • moučkový cukr 

Postup na šneky z kynutého těsta

  1. Nejdříve připravte náplň. Můžete si vybrat ze dvou variant – náplň můžete zahustit buď chia semínky (ale předem upozorňuji, že se jí potom nechce příliš držet na místě a je s ní trochu komplikovanější práce) nebo klasicky kukuřičným škrobem. Rebarboru oloupejte a nakrájejte na 2-3 cm kousky.
  2. Jahody omyjte a přepulte. Rebarboru i jahody dejte do rendlíku, zalijte ciderem a duste, dokud se rebarbora nerozpadne na vlákénka, jahody krásně nezměknou a tekutina se nezredukuje zhruba na polovinu (bude to trvat asi 15-20 minut).
  3. Ochutnejte a doslaďte krupicovým nebo třtinovým cukrem (těsto moc sladké není, takže se nebojte).
  4. V tuto chvíli buď přidejte chia semínka (tak 3-4 lžíce), odstavte a nechte vychladnout nebo rozmíchejte 2 lžíce kukuřičného škrobu v kapce studené vody, přilijte k vroucí náplni a za stálého míchání ještě alespoň 2 minuty provařte, pak odstavte a za občasného míchání nechte vychladnout. 
  5. Poté připravte těsto. V rendlíku smíchejte vlažné mléko, lžíci cukru a rozdrobené droždí. Nechte 15 minut vzejít kvásek. 
  6. Mezitím prošlehejte vejce s máslem, olejem a zbylým cukrem. Do vaječné směsi vmíchejte kvásek, sůl, vanilku a 2 hrnky mouky. Nakonec postupně zapracujte zbylou mouku, tak aby vzniklé těsto bylo vláčné a nelepivé, ale zase ne příliš tuhé (nepřidávejte nutně všechnu).
  7. Propracované těsto dejte do velké mísy vytřené olejem a tu přikryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou folií.
  8. Nechte 2 hodiny kynout na teplém místě. Po dvou hodinách rozválejte těsto na velký obdélník, silný asi 1 cm. Tak 2/3 plátu potřete připravenou náplní (tak, že jeden delší okraj zůstane nepotřený).
  9. Co nejpevněji zaviňte do rolády směrem od potřeného okraje k nepotřenému (ten bude nakonec vespod rolády) a nakrájejte na 2 cm kolečka (bude jich zhruba 15-16).
  10. Kolečka rozložte na plech vymazaný máslem řeznou stranou dolů a nechte mezi nimi trochu místa na nakynutí. Všechna kolečka potřete po obvodu máslem. Ještě 30 minut nechte kynout na plechu. 
  11. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 40 minut. Prvních 20 minut přikryté alobalem a dalších 20 minut odkryté. Po 40 minutách (nebo když už jsou pěkně zlatavé) vyndáme a necháme vychladnout na mřížce. 
  12. Po vychladnutí ozdobíme polevou připravenou rozmícháním krémového sýra s mlékem a cukrem. 

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang