Domácí rustikální bageta

Pečivo

Již dávno jsem dospěla k závěru, že pokud si někdy dám pečivo, tak buď jen opravdu kvalitní nebo domácí. Upéct si doma vlastní pečivo nepotřebuje mnoho schopností a umu, nicméně je to trochu časově náročnější. Ale ten výsledek vážně stojí za to. Jinou bagetu než tu domácí už nebudete chtít jíst.

Můžete si jít třeba jen tak nebo ke krémovým pomazánkám jako je třeba sloní žrádlo. Mně nejvíc chutná, když si kousky bagety namáčím do kvalitního olivového oleje. Řeknu Vám, kam se na to hrabe čokoláda!

Na 3 kusy domácí rustikální bagety budete potřebovat:

  • 370 ml ledové vody
  • 500 g hladké mouky
  • 25 g balzamikového krému
  • 12 g čerstvého droždí
  • 10 g soli
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • trocha řepkového oleje na vymazání mísy
  • trocha hrubé mouky na podsypání těsta

Postup:

1.Vodu vychlaďte buď v lednici nebo mražáku nebo do sklenice s vodou vhoďte pár kostek ledu a nechte je rozpustit.

2. Do mísy od robotu nejprve nalijte vodu, poté přidejte mouku a balzamiko.

3. Zvolte nástavec typu hák, mísu vložte do robotu a míchejte 3 minuty na nejnižší stupeň.

4. Poté přidejte rozdrobené droždí a míchejte 7 minut na co nejvyšší stupeň.

5. Nyní přidejte sůl a olivový olej a míchejte ještě 3 minuty na co nejvyšší stupeň.

6. Vezměte si velkou mísu a vymažte ji řepkovým olejem.

7. Těsto přendejte do olejem vymazané mísy, trochu ho poprašte moukou a mísu zakryjte potravinářskou fólií a dejte mísu na teplém místo kynout 2 hodiny.

8. Po 2 hodinách, když je těsto nakynuté poprašte pracovní desku hrubou mouku a těsto na ni vyndejte.

9. Těsto nyní opatrně rozválejte a rozdělte je nožem na 3 stejné díly.

10. Na každém dílu přetočte oba konce a dejte je na plech vystlaný pečícím papírem.

11. Plech přikryjte utěrkou a nechte bagety ještě 30 minut kynout.

12. Troubu rozehřejte na 250 stupňů.

13. Po 30 minutách nachystejte plech do trouby. Předtím než ho tam však vložíte rychle buď rozprašovačem nebo prsty postříkejte stěny trouby, aby se v ní vytvořila pára, ihned vložte plech do trouby a zavřete ji.

14. Bagety pečte 3 minuty na 250 stupňů.

15. Poté ztlumte troubu na 200 stupňů a pečte ještě 20 minut.

16. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.

Kategorie:

Pečivo

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang