Tady recept na nejoblíbenější mrkvovo-dýňové lotus cupcakes, které zaručeně nabijí pozitivní energií. Jsou totiž neodolatelné, vláčné a voňavé. A kdyby bylo té mrkve málo (té totiž nikdy není dost), připravte si třeba ještě mrkvové lívanečky s karamelizovanými ořechy, a vznike vám jednoduchý dezert.
Ingredience
- 160 g mouky (může být půl hladké a půl polohrubé)
- 1 kávová lžička sody
- 1 kávová lžička prášku do pečiva
- 1 kávová lžička skořice
- 1 kávová lžička mixed spice (nebo pumpkin pie spice nebo jde i perníkové koření)
- 2 vejce
- 160 ml oleje
- 100 g cukru krupice
- 40 g mandlí
- 40 g vlašských ořechů
- 125 g najemno strouhané mrkve
- 125 g pyré z karamelizované dýně (oloupete, nakrájíte, posypete třtinovým cukrem, upečete doměkka na 180 °C a pak rozmixujete dohladka)
Krém:
- 1/2 skleničky Lotus pomazánky z originálních karamelových sušenek
- 250 g měkkého tvarohu
- 100 g lučiny (větší kostka)
- 125 ml smetany ke šlehání
Na ozdobu Lotus sušenky (nadrcené)
Postup
- Nejdříve upečte a rozmixujte dýni, nastrouhejte mrkev, nasekejte ořechy a prosejte do mísy oba druhy mouky smíchané se sodou, práškem do pečiva, skořicí a mixed spice.
- Potom si ušlehejte vejce s cukrem a olejem do pěny a postupně stěrkou zamíchejte moučnou směs, ořechy, mrkev a dýni. Košíčky plňte do 2/3 a pečte na 180 °C přibližně 12 minut (zkuste špejlí). Nechte vychladnout v plechu.
- Připravte krém. Smíchejte Lotus pomazánku s tvarohem a lučinou. Ušlehejte smetanu a poté opatrně přimíchejte mix zbylých ingrediencí. V případě potřeby doslaďte, ale myslím, že naznáte, že je to úplně akorát (pokud nechcete zemřít na předávkování cukrem, v tom případě směle do toho). Krémem naplňte zdobící sáček s uzavřenou hvězdičkovou špičkou.
- Vychladlé dortíky ozdobte krémem a drcenými sušenkami.
- Tohle těsto je boží i jen tak – pokud chcete dobrou snídani a nechce se vám plácat se zdobením, přidejte do těsta pár rozinek, brusinek či sušených meruněk. Samozřejmě se dá použít klasický krém ze smetanového sýra, který k mrkvovému dortu neodmyslitelně patří.