Tento citronový dort připravte, když chcete udělat dojem. Tři vrstvy vanilkového dortu s kouzelnou citronovou polevou. Bonusem je, že tento dort vydrží dokonale čerstvý celé 4 dny.
Ingredience
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 4 velká vejce, pokojové teploty
- 1 a 1/2 hrnku moučkového cukru
- 115 g másla nakrájeného na kostky
- 1 hrnek mléka, plnotučného
- 3 lžičky vanilkového extraktu
- 3 lžičky rostlinného nebo řepkového oleje
- 3 lžíce citronové kůry (ze 2 citronů)
- 1/3 hrnku citronové šťávy
- 1/4 lžičky přírodního citronového extraktu (nepovinné)
Krém:
- 6 a 1/2 lžíce hladké mouky
- 1 a 1/3 hrnku mléka
- 1 a 1/3 hrnku moučkového cukru
- 300 g másla, změklého
- 3 lžičky citronové kůry (z 1 citronu)
- 4 lžíce čerstvé citronové šťávy
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vymažte 3 x 20 cm dortové formy máslem a vyložte je pečicím papírem.
- Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Odstavte stranou.
- Vyšlehejte vejce s cukrem, dokud nezesvětlají a nezdvojnásobí svůj objem. Mezitím si rozpusťte máslo s mlékem, nenechte mléko bublat a vařit.
- Když jsou vejce vyšlehaná, po částech pomalu zašlehejte mouku na nízký výkon.
- Horké mléko, vanilku, citronovou šťávu a kůru a olej vlijte do mísy a přidejte asi 2 naběračky vaječné směsi a metličkou míchejte do hladka. Mléčnou směs vlijte do vaječné a pomalu zašlehejte dohromady. Těsto by nyní mělo být hladké a nadýchané.
- Těsto vlijte do formy, každou dortovou formu třikrát bouchněte o pult, abyste vyrazili velké bubliny. Pečte 23 minut nebo dokud není koláč zlatavý a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Vyjměte z trouby. Nechte 15 minut vychladnout ve formě, pak opatrně vyklopte na chladicí mřížku. Pokud je používáte jako vrstvené dorty, nechte je vychladnout dnem vzhůru – mírná kopule se dokonale zploští.
- Připravte si citronový krém. Vložte mouku a cukr do velkého hrnce na střední teplotu. Za stálého míchání vařte 30 sekund. Za stálého šlehání pomalu přilévejte mléko, neustále míchejte, aby se základ nepřichytil. Vařte, dokud směs nezhoustne v hustý krém.
- Odstavte z ohně, přikryjte fólií, aby se nevytvořil škraloup a nechte zcela vychladnout.
- Máslo šlehejte 3 minuty, dokud není hladké a nezmění barvu ze žluté na velmi světle žlutou, téměř bílou. Při šlehání přidejte po lžících vychladlý základ krému. Poté přidejte citronovou kůru a šťávu a šlehejte 2 minuty, dokud není směs dostatečně tuhá a nedrží špičky jako šlehačka. Nešlehejte déle než 4 až 5 minut (aktivuje se tím škrob a krém se lepí).
- Zkompletujte dort. Jeden korpus položte dnem vzhůru a namažte krémem, poté to zopakujte se zbývajícími korpusy a vršek i boky potřete krémem. Dozdobte podle vlastní chuti a podávejte důkladně vychladlé.