Tyto křupavé, máslové čokoládové karamely můžete připravit jako jedlý dárek pro své známé, nebo si je vychutnat jen tak. Každý občas může zahřešit touhle sladkostí.
Ingredience
- 1 hrnek celých mandlí nebo pekanových ořechů
- 1/2 kg másla
- 2 a 1/2 hrnku krystalového cukru
- 1/2 lžičky soli
- 2 hrnky čokoládových lupínků
Postup
- Do středu trouby umístěte rošt a troubu rozehřejte na 170 °C.
- Na plech s okrajem naskládejte 1 hrnek celých mandlí nebo pekanových ořechů v jedné vrstvě. Pečte, dokud nejsou voňavé a lehce opečené, asi 5 minut.
- Po vychladnutí je přendejte na prkénko a jemně nasekejte.
- Máslem vymažte okraje toho stejného plechu a stěny středně velkého hrnce s těžkým dnem. Dno plechu vyložte pergamenovým papírem nebo silikonovou podložkou na pečení a položte na žáruvzdorný povrch.
- Do kastrolu na střední teplotu vložte máslo, 2 a 1/2 hrnku krystalového cukru a 1/2 lžičky soli. Když se máslo téměř úplně rozpustí, opatrně míchejte dřevěnou lžící a dávejte pozor, abyste cukrem nepostříkali okraje.
- Do hrnce přiložte cukrářský nebo fritovací teploměr a vařte, dokud směs neztmavne do světle karamelové barvy nebo barvy arašídového másla a nedosáhne teploty 146-148 °C, 17 až 21 minut.
- Občas směs promíchejte, aby se rozrušila případná horká místa a máslo s cukrem emulgovalo. Po každém míchání dobře opláchněte dřevěnou lžíci, abyste odstranili všechny krystalky cukru a cukrová směs se nezasířila.
- Pokud si všimnete krystalků cukru na okraji pánve nad sirupem, otřete tato místa vlhkým kartáčkem.
- Směs ihned nalijte na připravený plech. Nechte vychladnout, dokud bublinky neustoupí a karamel nezačne tuhnout, 3 až 4 minuty. Rovnoměrně posypte 2 hrnky čokoládových lupínků (pozor, plech bude ještě velmi horký).
- Nechte, dokud nezměknou a nerozpustí se, asi 5 minut. Pomocí kovové stěrky nebo silikonové stěrky rozetřete čokoládu do rovnoměrné vrstvy. Posypte ořechy a jemně je vtlačte do čokolády.
- Nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě, nejméně 3 hodiny. Pokud čokoláda při pokojové teplotě neztuhne, dejte ji po úplném vychladnutí na 20 minut do chladničky. Rukama nebo kuchařským nožem rozlámejte karamel na větší kousky.