Různé recepty na bohaté královské snídaně obvykle přidávám o víkendu. Tentokrát udělám výjimku a tenhle vám sepíšu už ve čtvrtek. Musím s pravdou ven! Dutch baby palačinku jsme si totiž oba hned na první pokus tak zamilovaliže jsem jí dělala dvakrát za sebou. Hned vzápětí poté, co jsme dojedli kořeněnou kakaovou s exotickým ovocem, mě napadlo, že by byla určitě skvělá chai varianta. Byla! A grilovaný karamelizovaný persimmon? Lahůdka!
A od té doby čekám, až přijde vhodná doba, abyste nebyli předávkovaní. Nevím, jestli už nastala, ale nemůžu si pomoct. A navíc, budete mít spoustu času všechno nakoupit a připravit a hned v sobotu nebo neděli si tuhle slast dopřát. Navíc mě napadá spousta dalších variant a obměn, takže se k ní určitě ještě brzy vrátím.
V podstatě bych měla jednu na každý den v týdnu, ale přiznejme si, že ve všední dny, kdy se se sotva rozlepenýma očima láduju ovesnou kaší, nemám na realizaci svých snídaňových fantazií čas ani prostor. Když už jsme u té pravdy, musím vás taky zasvětit do našich víkendových snídaňových rituálů. Já jsem ranní tip. A vstávám s nadšením, protože to znamená, že budu jíst (vlastně už usínám s myšlenkou na snídani).
První jídlo dne musím mít hned po probuzení a musí ho být hodně. To jsem na sebe práskla už dávno. Z toho ovšem plyne, že když tu vidíte na fotkách kupu lívanců, vaflí nebo celou palačinku Dutch baby pancake, znamená to, že jsem se musela před snídaní a hlavně před focením lehce „přednajíst“ (tj. totálně vybílit lednici), jinak bych nevyfotila vůbec nic Jo, já vím, jsem jako Otesánek. Jednou vás sním všechny.
Zatímco můj milý trpělivě a téměř nezúčastněně čeká (ani slina mu neukápne) až se vyřádím a postavím před něj talíř, já jsem jako hladová zvěř, která cítí přítomnost kořisti Takže u nás málokdy zažijte pohodovou víkendovou snídani, kdy elegantně popíjíte kávu, pročítáte noviny nebo listujete knihou a sem tam si něco sezobnete… Ale to atmosféře našich víkendů neubírá na pohodovosti, vážně! Nejsou sice „žurnálové“, ale milujeme je. Už aby byla sobota!
Chai Dutch baby pancake s grilovaným karamelizovaným persimmonem
Ingredience:
- 70 g másla
- 4 velká vejce
- 150 ml Chai Tea
- 2 lžíce třtinového cukru
- 65 g hladké mouky
- 1 špetka soli
Chai Tea:
- 500 ml vody
- 1 lžička fenyklu
- 10 tobolek kardamomu
- 10 hřebíčků
- 1 velký skořicový svitek
- 1 lžička sušeného zázvoru
- 8 kuliček černého pepře
- 1 vrchovatá lžíce sypaného černého čaje
- 250 ml plnotučného mléka
- med nebo třtinový cukr na oslazení
Grilovaný karamelizovaný persimmon:
- 2 persimmony (kaki)
- třtinový cukr
K podávání moučkový cukr
Postup
Den předem připravte Chai Tea. Do hrnce nalijte vodu a nasypte do ní fenykl, kardamom, hřebíček, skořici, zázvor a pepř. Přiveďte k varu a vařte 10 minut. Poté stáhněte z plotny a nechte ještě dalších 10 minut louhovat. Poté vsypte čajové lístky a vraťte na plotnu.
Vařte 5 minut a nakonec přilijte mléko, vypněte plotnu a nechte 5 minut stát. Nakonec Chai přeceďte přes jemné sítko do konvice. Odlijte 150 ml na Dutch baby a zbytek doslaďte podle chuti medem nebo třtinovým cukrem a vypijte.
Ráno zapněte troubu na 220°C a vložte do ní větší pánev (o průměru alespoň 26 cm). Pozor, musíte si být jistí, že pánev tuhle teplotu vydrží a že nemá žádné plastové nebo gumové součásti! Do rozpálené pánve dejte máslo a vraťte jí do trouby.
Zbylé ingredience na Dutch baby vložte do mixéru a 2 minuty mixujte. Poté vlijte těsto do rozpálené pánve s máslem a vraťte do trouby. Pečte 20 minut.
Persimmon nakrájejte na plátky silné zhruba 3 mm, posypte špetkou třtinového cukru a ogrilujte (je jedno jestli na pánvi nebo na grilu).
Dutch baby posypané moučkovým cukrem podávejte s grilovanými plátky persimmonu.
Redakce Receptik.cz