Tyto sušenky mají lehkou dortovou strukturu a poté jsou polévány napůl vanilkovou a napůl čokoládovou polevou, která jim dodává ikonický vzhled. Při vychutnávání těchto sušenek si nikdy nebudete muset vybírat oblíbenou příchuť.
Ingredience
- 160 g hladké mouky
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 85 g másla pokojové teploty
- 100 g krystalového cukru
- 1 velké vejce pokojové teploty
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 80 ml podmáslí
Na polevu:
- 240 g moučkového cukru
- 2 lžičky čerstvé citronové šťávy (volitelně)
- 2 lžíce vody, plus další podle potřeby
- 1 lžíce kukuřičného sirupu
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 3 lžíce kakaového prášku (nejlépe holandského typu)
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte dva plechy silikonovou podložkou nebo pergamenovým papírem. V míse smíchejte mouku, sůl a jedlou sodu a dejte stranou.
- V míse utřete máslo, přidejte cukr a mixujte na nejvyšší stupeň, dokud nebude světlé a nadýchané. Vmíchejte vejce a vanilku, pak mísu seškrábněte a ještě jednou promíchejte, dokud se hmota dobře nespojí.
- Postupně přidávejte moučnou směs a podmáslí a vždy dobře promíchejte.
- Na plech dávejte kuličky těsta s rozestupy asi 3 cm, sušenky se roztečou do stran. Sušenky pečte na středním roštu po dobu 13-14 minut nebo dokud středy nejsou na dotek pružné. Nechte je několik minut vychladnout a pak je přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
- Zatímco sušenky chladnou, smíchejte moučkový cukr, vanilku, citronovou šťávu, kukuřičný sirup a vodu ve velké míse a pak je rozmixujte dohladka, podle potřeby přidejte více vody, aby byla poleva řidší.
- Téměř polovinu polevy přelijte do jiné mísy a přidejte 3 lžíce kakaového prášku a několik lžiček vody a lžičku kukuřičného sirupu. Mixujte na nejvyšší výkon, dokud nebude poleva lesklá a hladká, a v případě potřeby přidejte více vody, aby se konzistence vyrovnala konzistenci vanilkové polevy.
- Polovinu každé sušenky potřete tenkou vrstvou vanilkové polevy. Pomocí ostří nože nebo stěrky vytvořte podél středu rovnou čáru. Nechte polevu ztuhnout a pak druhou stranu potřete čokoládovou polevou.
- Tentokrát pomocí špachtle vytlačte čokoládu až do středu, pak ji rychle uhlaďte a před konzumací nechte zcela ztuhnout.