Recept na černobílé sušenky

CukrovíPečené cukrovíSladké pečivoSušenky

Tyto sušenky mají lehkou dortovou strukturu a poté jsou polévány napůl vanilkovou a napůl čokoládovou polevou, která jim dodává ikonický vzhled. Při vychutnávání těchto sušenek si nikdy nebudete muset vybírat oblíbenou příchuť.

Ingredience

  • 160 g hladké mouky
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 85 g másla pokojové teploty
  • 100 g krystalového cukru
  • 1 velké vejce pokojové teploty
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 80 ml podmáslí

Na polevu:

  • 240 g moučkového cukru
  • 2 lžičky čerstvé citronové šťávy (volitelně)
  • 2 lžíce vody, plus další podle potřeby
  • 1 lžíce kukuřičného sirupu
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 3 lžíce kakaového prášku (nejlépe holandského typu)

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte dva plechy silikonovou podložkou nebo pergamenovým papírem. V míse smíchejte mouku, sůl a jedlou sodu a dejte stranou.
  2. V míse utřete máslo, přidejte cukr a mixujte na nejvyšší stupeň, dokud nebude světlé a nadýchané. Vmíchejte vejce a vanilku, pak mísu seškrábněte a ještě jednou promíchejte, dokud se hmota dobře nespojí.
  3. Postupně přidávejte moučnou směs a podmáslí a vždy dobře promíchejte.
  4. Na plech dávejte kuličky těsta s rozestupy asi 3 cm, sušenky se roztečou do stran. Sušenky pečte na středním roštu po dobu 13-14 minut nebo dokud středy nejsou na dotek pružné. Nechte je několik minut vychladnout a pak je přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
  5. Zatímco sušenky chladnou, smíchejte moučkový cukr, vanilku, citronovou šťávu, kukuřičný sirup a vodu ve velké míse a pak je rozmixujte dohladka, podle potřeby přidejte více vody, aby byla poleva řidší.
  6. Téměř polovinu polevy přelijte do jiné mísy a přidejte 3 lžíce kakaového prášku a několik lžiček vody a lžičku kukuřičného sirupu. Mixujte na nejvyšší výkon, dokud nebude poleva lesklá a hladká, a v případě potřeby přidejte více vody, aby se konzistence vyrovnala konzistenci vanilkové polevy.
  7. Polovinu každé sušenky potřete tenkou vrstvou vanilkové polevy. Pomocí ostří nože nebo stěrky vytvořte podél středu rovnou čáru. Nechte polevu ztuhnout a pak druhou stranu potřete čokoládovou polevou.
  8. Tentokrát pomocí špachtle vytlačte čokoládu až do středu, pak ji rychle uhlaďte a před konzumací nechte zcela ztuhnout.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang