Určitě jste se i vy už někdy setkali s pojmem kuřecí supreme. Jedná se o specificky připravený kus masa – v tomto případě kuřecího. Přemýšlíte co na oběd z kuřecího masa? Dokonalé kuřecí supreme si můžete připravit i sami doma. Ukážeme vám, jak na to.
Kuřecí supreme je ideálním kouskem masa pro dokonale šťavnatý, luxusní kuřecí steak z trouby. Na kuřecí supreme nemusíte nutně chodit jen do drahých restaurací, připravit si ho můžete i sami doma. Spolu s různými druhy řízků nebo kuřecími paličkami patří kuřecí supreme mezi oblíbené kuřecí pokrmy.
Ke kuřecímu supreme se hodí jako příloha bramborová kaše, česnekové brambory nebo také fazolky na kyselo. Milovníci omáček mohou ke kuřecímu supreme podávat BBQ omáčku. Ze zbytků kuřete pak můžete připravit třeba kuře v parmezánové krustě. Také si z kuřecích prsou můžete připravit přírodní kuřecí plátek se šťávou.
Pokud byste si chtěli připravit jiné maso, výborné je kachní prso v troubě!
Kuřecí supreme charakteristika
V profesionálním kuchařství se pro kuřecí prsa bez kůže (francouzsky suprême de volaille) používá termín „kuřecí supreme“ (francouzsky suprême de volaille), pokud zůstane připojena kost křídla, nazývá se tento řez côtelette de volaille.
Stejný řez se používá například i pro kachnu (suprême de canard).
Kuřecí suprême lze připravit mnoha způsoby, například suprême à la Maréchale se upravuje à l’anglaise („po anglicku“), tj. obaluje se ve vejcích a strouhance a smaží se, suprême může být mletý, čímž vznikají pokrmy jako suprême de volaille Pojarski, existují také různé verze s nádivkou.
Oblíbenou variantou je suprême de volaille à la Kiev, obecně známý jako kuřecí Kyjev, pro který se kuřecí suprême plní máslem.
Kuřecí prso supreme – recept
Vychutnejte si tento krémový kuřecí pokrm s bramborovou kaší a dušenou zeleninou. Je to snadné jídlo pro dva, které si můžete připravit klidně uprostřed týdne.
Kuřecí prso supreme ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 malá cibule, nakrájená na tenké plátky
- 50 g sádla z uzené slaniny
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- 2 kuřecí prsa bez kůže
- 1 lžička hladké mouky
- 50 ml bílého vína
- 150 ml tučné smetany
- ½ lžíce dijonské hořčice
- ½ malého svazku petrželky, velmi jemně nasekané (nepovinné)
- bramborová kaše a dušená zelená zelenina, k podávání
Kuřecí prso supreme – postup
- Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte polovinu oleje a másla. Přidejte cibuli a špetku soli a smažte 10-15 minut nebo dokud nezíská zlatavou barvu a nezkaramelizuje.
- Přidejte slaninu, zvyšte teplotu a smažte 5 minut nebo dozlatova. Přidejte česnek a vařte ještě 1 minutu. Směs vyškrábněte do mísy a dejte stranou.
- Na stejné pánvi rozehřejte na středním plameni zbývající olej a máslo. Okořeňte kuřecí kůži a smažte ji kůží dolů po dobu 8-10 minut nebo dokud nebude sytě zlatohnědá a křupavá. Obraťte a smažte 5 minut z druhé strany.
- Do pánve přidejte zpět směs cibule a slaniny. Vmíchejte mouku a vařte 2 minuty. Přilijte víno, přiveďte k varu a několik minut povařte.
- Vmíchejte smetanu a hořčici a na mírném ohni vařte odkryté kuře 5 minut kůží nahoru. Podle chuti dochuťte.
- Pokud chcete, posypte petrželkou a podávejte s bramborovou kaší a zeleninou.
Kuřecí prsa – recept
Připravte si doma lahodná vykostěná kuřecí prsa bez kůže, která budou upečená do šťavnaté dokonalosti, a kterým dodá šmrnc snadná, lehce pikantní smetanová omáčka.
Kuřecí prsa ingredience
- 4 rozdělená kuřecí prsa (s kůží a kostí), vhodná je jakákoli velikost prsou
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje, rozdělené
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- ½ citronu nakrájeného na čtyři části
- 3 velké snítky čerstvého tymiánu, ponechané na stonku
- 1 šálek šalotky, nakrájené na plátky
- 1 lžíce česneku, nasekaného
- ¼ šálku vermutu nebo bílého vína
- 2 šálky kuřecího vývaru
- ½ šálku husté smetany
- 4 lžíce studeného másla
- 2 lžíce čerstvé petrželky, mleté
Kuřecí prso – postup
- Kuřecí maso položte na prkénko a osušte.
- Velmi ostrým nožem s malou špičkou vsuňte špičku nože mezi žebra a maso a jednoduše je oddělte.
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- Ve velmi velké pánvi odolné vůči troubě nebo pánvi na smažení, která má poklici, rozehřejte pánev na středně vysoké teplotě se dvěma lžícemi oleje.
- Jakmile je olej rozpálený a leskne se, přidejte čtyři sady kostí a opékejte je z obou stran asi 4-5 minut z každé strany, dokud nezhnědnou. Kosti vyjměte na talíř, ale nevyhazujte je.
- Kůži na prsou osolte a opepřete.
- Přidejte ještě jednu lžíci oleje a jakmile se olej rozpálí, přidejte čtyři prsa kůží dolů, která se navzájem nedotýkají, a opékejte je pět nebo více minut, dokud kůže nebude pěkně hnědá a křupavá a nebude se po zvednutí lepit na dno pánve.
- Obraťte je kůží nahoru a přidejte klínky citronu, čerstvý tymián a kuřecí kosti spolu s veškerou šťávou, která se na talíři nashromáždila. Přikryjte a vložte do trouby na 10-20 minut podle toho, jak jsou prsa silná.
- Prsa vyjměte na talíř a volně je přikryjte alobalem. Citronové klínky vyhoďte. Zbylý obsah pánve vylijte do mísy, ale nevyhazujte ho.
- Vraťte pánev (pozor – rukojeť pánve může být ještě horká) na hořák s poslední lžící oleje a nastavte teplotu na střední.
- Jakmile se rozpálí, přidejte šalotku a česnek a vařte asi pět minut, dokud šalotka nezačne mírně hnědnout.
- Přidejte vermut a vařte asi minutu, aby se odpařila tekutina.
- Přidejte kuřecí vývar a obsah mísy včetně kostí a vařte, aby se směs zredukovala na polovinu, asi 5-10 minut.
- Přidejte smetanu a opět vařte do zredukování, asi pět minut. Směs bude mírně hustá.
- Kuřecí kosti vyjměte a vyhoďte, splnily svůj účel.
- Vypněte oheň, vmíchejte studené máslo, pak směs přelijte přes cedník a zlikvidujte všechny pevné látky.
- Do omáčky vmíchejte petrželku a podávejte ji jako přílohu ke kuřeti.
TIP: Pokud byste se báli, že budou kuřecí prsa suchá, zkuste si připravit tyto šťavnaté kuřecí paličky v troubě.
Kuřecí prsa se zeleninou – recept
Prsa pečená na pánvi s česnekem, tymiánem a máslem. Podává se se třemi druhy kořenové zeleniny – pastinákem, mrkví a bramborami – a také s pečenou cuketou přelitou omáčkou vierge . Tento vynikající recept poskytuje zážitek jako v restauraci, který si můžete vychutnat i doma.
Kuřecí prsa se zeleninou – ingredience
- 4 kuřecí prsa bez kůže a kostí
- mořská sůl, podle chuti
- 1 lžíce čerstvě mletého černého pepře
- 3 lžíce oleje z hroznových semínek
- 4 rozdrcené stroužky česneku
- svazek tymiánu
- 125 g másla
- 500 g brambor na bramborové pyré
- 125 g horké smetany na bramborové pyré
- 200 g studeného másla, nakrájeného na kostičky na bramborové pyré
- teplá voda podle potřeby na bramborové pyré
- 3 cukety nakrájené na poloviny
- 3 lžíce olivového oleje
- 125 g rajčat, oloupaných, zbavených semínek a nakrájených na kousky, na vierge
- 1 lžička mleté šalotky na vierge
- 2 lžíce olivového oleje, na vierge
- 2 lžíce bílého vinného octa na vierge
- 2 lžíce mleté petrželky na vierge
Kuřecí prsa se zeleninou – postup
- Předehřejte troubu na 200 °C. Vyjměte kuře z chladničky a nechte ho ohřát na pokojovou teplotu.
- Kuře dobře osolte a opepřete, postavte pánev na vysokou teplotu a přidejte hroznový olej.
- Snižte teplotu na střední a přidejte česnek a tymián. Poté vložte kuřecí prsa kůží dolů na pánev a grilujte, dokud kůže nepovolí a na okrajích nezhnědne, což je zhruba tři minuty.
- Obraťte kuře a přidejte šest lžic másla. Jak se máslo rozpouští, opatrně a průběžně jím kuře polévejte a opékejte kůži, dokud nezezlátne. Poté kuře otočte zpět kůží dolů a přeneste pánev do trouby asi na minutu, dokud nezezlátne.
- Vyjměte kuře z trouby a přeneste ho na talíř, aby si odpočinulo.
- Zatímco kuře odpočívá, připravte bramborové pyré: Vložte celé neoloupané brambory do malého hrnce a zalijte je studenou vodou. Vodu pomalu přiveďte k mírnému varu.
- Vařte brambory, dokud nejsou při zkoušce nožem velmi měkké. Když jsou hotové, vypněte oheň a jednu bramboru po druhé vyjměte z vody, rozpulte ji a pomocí lisu na brambory ji stlačte a přesuňte do čisté mísy, přičemž slupku ponechte.
- Jakmile jsou všechny brambory vylisované, přendejte je do hrnce. Hrnec zahřejte na středně nízkém ohni, použijte vařečku.
- Do brambor vmíchejte polovinu horké smetany a pomocí gumové stěrky do ní zašlehejte několik kostek másla stěrkou, dokud se máslo nezačne přidávat do brambor.
- Pokračujte v přidávání smetany a másla, aby vzniklo krémové pyré. Nakonec brambory osolte a dochuťte dalším máslem.
- Posledním krokem je opečení cukety na pánvi. Pomocí párovacího nože nařízněte dužinu cukety do kříže, aby do ní mohla proniknout sůl. Na naříznutou stranu cukety přidejte sůl a nechte ji deset až patnáct minut opékat.
- Cuketu osušte. Na pánvi odolné proti rozpálení rozehřejte olivový olej, dokud se nezačne třpytit a kouřit. Přidejte do oleje cuketu dužinou dolů a nechte ji opéct.
- Povařte asi pět minut a poté pánev ihned vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte dvacet minut nebo dokud cukety zcela nezměknou.
- Přendejte cukety na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby se z nich smyl přebytečný olej. Mezitím smíchejte rajčata, šalotku, petrželku, olivový olej a ocet na omáčku vierge.
- Cukety naaranžujte na servírovací talíř. Poté je přelijte lžící omáčky vierge a posypte mořskou solí.
Recept kuřecí prso
Máte doma kuřecí prsa a hledáte vhodný recept? Kuřecí prso supreme je výborný nápad na lahodnou večeři.
Recept kuřecí prso – ingredience
- 6 půlek kuřecích prsou bez kůže a kostí
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 špetka papriky nebo podle chuti
- 3 lžíce másla
- 1 plechovka kondenzované houbové polévky
- ⅓ šálku mléka
- 2 lžíce mleté cibule
- ½ šálku taveného sýra, nakrájeného na kostičky
- 2 lžíce worcestrové omáčky
- 1 plechovka nakrájených žampionů, okapaná a nasekaná
- ⅔ šálku zakysané smetany
Recept kuřecí prso – postup
- Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte vhodnou zapékací misku.
- Kuřecí prsa posypte solí, pepřem a paprikou. Na velké pánvi rozpusťte máslo a kuřecí prsa z obou stran dobře opečte, asi 5 minut z každé strany. Kuřecí prsa položte na dno připravené zapékací misky.
- V hrnci na středně nízkém ohni smíchejte houbovou polévku, mléko, cibuli, tavený sýr, worcestrovou omáčku a houby. Směs nechte zahřívat, dokud se sýr nerozpustí, ale nevařte ji.
- Důkladně promíchejte a vmíchejte zakysanou smetanu, dokud nevznikne hladká hmota. Kuřecí prsa v misce přelijte omáčkou a přikryjte fólií.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud není kuře měkké a šťáva neteče, asi 45 minut. Odklopte, podlijte omáčkou a pečte dalších 30 minut za občasného podlévání.
Pečené kuřecí prso supreme – recept
Supreme (nebo suprême) nepřekvapivě označuje nejlepší část jídla. V tomto případě se jedná o jemné kousky kuřecích prsíček vařené ve smetanové omáčce. V této verzi se používají kuřecí prsa bez kůže a kostí.
Pečené kuřecí prso – ingredience
- 1 lžička olivového oleje na potření nebo postříkání
- 4 malá kuřecí prsa bez kůže a kostí (asi 600 g), nakrájená na plátky
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 4 proužky zadní slaniny, uzené nebo neuzené, nakrájené na tenké plátky
- 250 g žampionů, kaštanových nebo bílých, nakrájených na silné plátky
- 2 lžičky hladké mouky
- 1 lžička česnekového prášku nebo 1 stroužek česneku, rozdrcený
- 400 ml kuřecího vývaru, připraveného z 1 kostky bujónu
- 4 lžíce smetany se sníženým obsahem tuku
- čerstvě mletý černý pepř
Pečené kuřecí prso – postup
- Velkou pánev s nepřilnavým povrchem potřete trochou oleje nebo postříkejte sprejem, přidejte kousky kuřete a okořeňte čerstvě mletým černým pepřem.
- Smažte 3-5 minut na prudkém ohni, jednou nebo dvakrát otočte, dokud nejsou lehce opečená z obou stran a propečená. Přendejte na talíř.
- Vraťte pánev na oheň a potřete ji trochou oleje nebo ji postříkejte. Přidejte cibuli, slaninu a houby a smažte na prudkém ohni asi 5 minut nebo dokud lehce nezhnědnou.
- Přisypte mouku a česnekový prášek (nebo drcený česnek) a dobře promíchejte. Postupně přidávejte vývar, po troškách a za stálého míchání.
- Vraťte kuře do pánve a za stálého míchání vařte 3 minuty nebo dokud omáčka nezhoustne.
- Snižte teplotu, vmíchejte smetanu a několik sekund prohřívejte, dokud nezačne bublat. Podávejte s velkým množstvím zeleniny a malými porcemi nebo čerstvě uvařenou rýží či šťouchanými bramborami se slaninou.
Kuřecí prsa v troubě – recept
Vychutnejte si dokonalá kuřecí prsa v troubě, zalitá lahodnou omáčkou skvělé chuti.
Kuřecí prsa v troubě – ingredience
- 1 šálek tučné smetany
- 1 čtvrtka kuřecího velouté
- 1 lžíce másla
- Sůl, podle chuti
- Čerstvě mletý bílý pepř, podle chuti
- Špetka citronové šťávy
Kuřecí prsa v troubě – postup
- V hrnci s těžkým dnem jemně zahřejte hustou smetanu těsně pod bod varu, ale nenechte ji vařit. Přikryjte ji a udržujte v teple.
- Velouté zahřejte v samostatném hrnci na středním ohni. Přiveďte ji k varu, pak snižte teplotu na minimum a vařte asi 5 minut nebo dokud se celkový objem nezmenší asi o šálek.
- Vmíchejte teplou smetanu do velouté a na chvíli ji opět přiveďte k varu.
- Vmíchejte máslo, podle chuti osolte košer solí a bílým pepřem a přidejte jen kapku citronové šťávy. Přeceďte přes plátýnko a ihned podávejte.
Kuřecí prso supreme – recept
Připravte si tak trochu jiné kuřecí prso supreme v dokonale křupavém těstíčku.
Kuřecí prso supreme ingredience
- 1 a 1/2 šálku obyčejného jogurtu nebo zakysané smetany
- 1/4 šálku citronové šťávy
- 1/2 lžičky worcestrové omáčky
- 1/2 lžičky celerového semínka
- 1/2 lžičky maďarské sladké papriky
- 1 stroužek česneku, mletý
- 1/2 lžičky soli, nepovinně
- 1/4 lžičky pepře
- 8 půlek kuřecích prsou bez kůže a kostí
- 2 šálky jemné suché strouhanky
Kuřecí prso supreme – postup
- Ve velkém uzavíratelném plastovém sáčku smíchejte prvních 8 ingrediencí; přidejte kuře. Sáček uzavřete a otočte, aby se obalilo; uložte do chladničky přes noc.
- Do mělké mísy dejte strouhanku. Kuře osušte a vyjměte z marinády a každý kousek obalte ve strouhance.
- Uspořádejte je na mělkém plechu. Pečte odkryté při 175 °C zhruba 45 minut.