Vlhký karamelový dort s lahodnými vrstvami a karamelovou polevou.
Ingredience
Dort:
- 3 šálky bílého cukru
- 1 a ½ šálku másla
- 5 velkých vajec
- 3 a ½ šálku hladké mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- 1 a ¼ šálku plnotučného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
Poleva:
- 1 balení (455 g) hnědého cukru
- 1 šálek másla
- ¼ lžičky soli
- ⅔ šálku odpařeného mléka
- 1 balíček (455 g) moučkového cukru, prosátý
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Vymažte a vysypte moukou tři 23 cm dortové formy.
- Vložte bílý cukr a máslo do mísy.
- Šlehejte elektrickým mixérem na střední rychlost, dokud nebude světlé a nadýchané.
- Po jednom přidejte vejce a po každém přidání dobře promíchejte.
- V samostatné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Po částech přidávejte moučnou směs střídavě s mlékem a po každém přidání těsto krátce vyšlehejte.
- Přidejte vanilkový extrakt.
- Šlehejte, dokud těsto při padání ze šlehačů nevytvoří stužky.
- Těsto rozdělte do připravených dortových forem.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá, asi 30 minut.
- Nechte 5 minut vychladnout na mřížce.
- Okraje koláče obtočte stolním nožem, aby se uvolnily.
- Opatrně vyklopte na chladicí mřížku.
- Nechte vychladnout asi 30 minut.
- V hrnci na mírném ohni smíchejte hnědý cukr, máslo a sůl.
- Mícháme, dokud se hnědý cukr nerozpustí, asi 3 minuty.
- Přidejte odpařené mléko a pokračujte v míchání.
- Přiveďte k mírnému varu a za stálého míchání nechte asi 4 minuty probublávat, aby se neslepilo.
- Odstavte z ohně a nechte asi 5 minut vychladnout.
- Pomocí elektrického mixéru vmíchejte do směsi hnědého cukru moučkový cukr a vanilkový extrakt, dokud poleva nezkaramelizuje a nezhoustne na požadovanou konzistenci.
- Polevu rozetřete na vychladlé vrstvy dortu.
- Vrstvy naskládejte na sebe.
- Vrchní a boční strany pokryjte ledem.