Tento lahodný recept na kandovaný zázvor je hotový za pouhých 75 minut a níže uvedené ingredience vystačí pro 1 osobu.
Ingredience
- nepřilnavý sprej
- 455 g čerstvého kořene zázvoru
- 5 šálků vody
- přibližně 455 g krystalového cukru
Postup
- Chladicí mřížku nastříkejte nepřilnavým sprejem a postavte ji na polovinu plechu vyloženého pečícím papírem.
- Oloupejte zázvorový kořen a pomocí mandolíny ho nakrájejte na 1/2 cm silné plátky.
- Vložte ho do čtyřkilového hrnce s vodou a postavte na středně silný oheň.
- Přikryjte a vařte 35 minut nebo dokud zázvor nezměkne.
- Zázvor přendejte do cedníku a nechte ho okapat, přičemž si ponechte 60 ml tekutiny z vaření.
- Odvažte zázvor a odměřte stejné množství cukru.
- Vraťte zázvor a 60 ml vody do pánve a přidejte cukr.
- Postavte na středně silný oheň a za častého míchání přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na střední a za častého míchání vařte, dokud cukrový sirup nevypadá suchý, téměř se neodpaří a nezačne rekrystalizovat, přibližně 20 minut.
- Zázvor ihned přendejte na chladicí mřížku a rozetřete, aby se jednotlivé kousky oddělily.
- Po úplném vychladnutí skladujte ve vzduchotěsné nádobě až 2 týdny.
- Cukr, který spadne pod chladicí mřížku, uschovejte a použijte na posypání zázvorových sušenek, na posypání zmrzliny nebo na oslazení kávy.