Taky občas usínáte s myšlenkou na snídani? Nevím, jak jste na tom vy, ale většina mých myšlenek se točí kolem jídla. Tedy kolem kombinací, přípravy, chuti, stylingu (v tom velmi vynikám, jak jste si jistě všimli). Všechno kolem tančí, hýří barvami a nápady se zjevují jeden za druhým. Bohužel se většinou ráno probudím s takovou tou utkvělou myšlenkou, že mě večer napadlo něco naprosto nepopiratelně geniálního, jenže si nemůžu vzpomenout, co to bylo.
Takže má kulinární genialita zatím zůstává neodhalena. Ale jednou to přijde! Jednou se to celý svět dozví! Prozatím si vystačím s tím, že udělám všechno pro to, aby chutnalo mým nejbližším a aby jim moje jídlo udělalo radost. Nic mě totiž nepotěší víc, než spokojeně pomlaskávající strávník, vydávající pouze zvuky jako „Mhhhh, hmmmm, mlaskmlask, ňam ňam ňam“.
I když přiznávám, že uznání a obdiv odborné veřejnosti a pár Michelinských hvězd a Řádů zlaté vařečky by neuškodilo a rozhodně bych se jim nebránila. A v nočním stolku mám pro jistotu papír s děkovnou řečí. Pokud je u toho onen dotyčný popatlaný karamelem, sirupem, omáčkou, polévkou, zálivkou nebo něčím podobným, rozhodně si nestěžuju. Naopak, čím víc, tím líp (však ubrousek popřípadě pračka se s tím poperou)! Jak vidíte, vystačím si s málem.
Můj kluk miluje francouzské tousty. Ne, že by neměl rád lívanečky, palačinky a vafle. Ale francouzské tousty, to je jiná. Ty opravdu miluje. A protože já miluju jeho, tak moje poslední včerejší myšlenka byla na tuhle vláčnou dobrotu. Jenže jak je udělat jinak? Neobvykle? Nevšedně? Originálně? Je to přeci jenom toustový chleba (vánočka, brioška, sendvičový chleba) obalený ve sladké vaječno-mléčné směsi…
Pak ho polijete javorovým sirupem a hotovo. Chyba! I francouzský toust může být podzimně voňavý, hřejivý a dokonalý! Stačí zapojit zbylé dýňové pyré a špetku koření. A jako bonus připravit domácí skořicovo-medové máslo. Už to před sebou vidíte? Už to cítíte? Dokonalost.
Dýňový francouzský toust s domácím skořicovo-medovým máslem
Ingredience:
- 3 vejce
- 3/4 hrnku mléka (můžete použít i mandlové, sojové, rýžové)
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 vrchovatá lžička mixed spice (nebo pumpkin pie spice)
- 1 lžička skořice
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1 balíček celozrnného toustového chleba nebo plátky vánočky
- olej ve spreji nebo máslo na vytření pánve
Skořicovo-medové máslo:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce skořice
K podávání opražené mandle a pekanové ořechy a oblíbený sirup nebo med na zalití.
Postup
Vejce, mléko, dýňové pyré, cukr a všechno koření prošlehejte dohladka. Rozpalte pánev a vytřete jí máslem nebo olejem (já používám olivový olej ve spreji, geniální to vynález). Plátky chleba namáčejte do dýňového těstíčka a opékejte z obou stran dozlatova.
Pokud se chcete pustit do přípravy domácího másla, nalijte smetanu do mísy robotu a šlehejte. Nejdříve vznikne šlehačka, šlehejte dál, dokud se šlehačka nesrazí. Musíte být trpěliví, sraženou šlehačkou se nenechte odradit. Nakonec robot začne maličko vyvádět, protože se oddělí máslo a podmáslí. Vypněte robot a slijte podmáslí.
Opláchněte máslo a osušte ho. Prošlehejte ho s medem a skořicí. Pokud ovšem nemáte čas a nervy na přípravu domácího másla, můžete si ho připravit jednodušším způsobem. Nechte povolit kostku másla a zašlehejte do něj med a skořici.
Francouzské tousty podávejte se skořicovo-medovým máslem, oblíbeným sirupem nebo medem a opraženými ořechy.
Redakce Receptik.cz