Recept na citronový koláč bez cukru

DezertyKoláče a buchtySladká jídla
Citronový koláč bez cukru

Tento lehčí citronový koláč, slazený čistě přírodním xylitolem, má hustou, sirupovitou strukturu a vydrží několik dní.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 1 hodina až 1 hodina 10 minut
  • Celkem: 1 hodina 20 minut
  • Počet porcí: 8 až 10

Ingredience

  • 225 g prosáté hladké mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 225 g xylitolu
  • 2 citrony (pouze kůra)
  • 2 velká vejce, při pokojové teplotě
  • 125 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžíce mléka
  • 200 g řeckého jogurtu s 0 % tuku

Na polevu:

  • 1 citron (pouze šťáva)
  • 50 g xylitolu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Formu na bochník o objemu 1,2 litru (22 cm x 13 cm na šířku, 7 cm do hloubky) vymažte a vyložte papírem na pečení.
  3. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, xylitol a citronovou kůru.
  4. V samostatné míse nebo džbánu smíchejte vejce, slunečnicový olej, mléko a jogurt a vmíchejte je do moučné směsi.
  5. Lžící naplňte formu a uhlaďte povrch.
  6. Ihned přeneste do trouby a pečte na prostřední polici trouby 1 hodinu – 1 hodinu 10 minut.
  7. Po 50 minutách zkontrolujte, zda koláč příliš netmavne, přikryjte jej volně alobalem.
  8. Těsně před koncem pečení připravte polevu zahřátím citronové šťávy a xylitolu.
  9. Mícháme na mírném ohni, dokud se xylitol nerozpustí.
  10. Jakmile je koláč upečený, vyjměte ho z trouby a přelijte ho polevou.
  11. Před vyklopením nechte ve formě vychladnout.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang