Tento lehčí citronový koláč, slazený čistě přírodním xylitolem, má hustou, sirupovitou strukturu a vydrží několik dní.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 1 hodina až 1 hodina 10 minut
- Celkem: 1 hodina 20 minut
- Počet porcí: 8 až 10
Ingredience
- 225 g prosáté hladké mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 225 g xylitolu
- 2 citrony (pouze kůra)
- 2 velká vejce, při pokojové teplotě
- 125 ml slunečnicového oleje
- 1 lžíce mléka
- 200 g řeckého jogurtu s 0 % tuku
Na polevu:
- 1 citron (pouze šťáva)
- 50 g xylitolu
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Formu na bochník o objemu 1,2 litru (22 cm x 13 cm na šířku, 7 cm do hloubky) vymažte a vyložte papírem na pečení.
- Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, xylitol a citronovou kůru.
- V samostatné míse nebo džbánu smíchejte vejce, slunečnicový olej, mléko a jogurt a vmíchejte je do moučné směsi.
- Lžící naplňte formu a uhlaďte povrch.
- Ihned přeneste do trouby a pečte na prostřední polici trouby 1 hodinu – 1 hodinu 10 minut.
- Po 50 minutách zkontrolujte, zda koláč příliš netmavne, přikryjte jej volně alobalem.
- Těsně před koncem pečení připravte polevu zahřátím citronové šťávy a xylitolu.
- Mícháme na mírném ohni, dokud se xylitol nerozpustí.
- Jakmile je koláč upečený, vyjměte ho z trouby a přelijte ho polevou.
- Před vyklopením nechte ve formě vychladnout.