Jednoduchá omáčka na hamburger – recept

Omáčky a dipyStudené omáčky
Nejlepší burger omáčka

Burger omáčka je klíčovým prvkem, který může proměnit váš hamburger z dobrého na nezapomenutelný. Tato omáčka, která kombinuje různé chutě a textury, dodává burgerům jedinečný charakter a hloubku. Jaký je recept na nejlepší burger omáčku, která je nejen snadná na přípravu a navíc také plná chutí, které dokonale doplní vaše oblíbené ingredience?

Každý milovník burgerů ví, že tajemství dokonalého burgeru nespočívá jen v kvalitním mase nebo čerstvých přílohách, navíc také v omáčce, která všechny chutě propojí a dodá jim ten správný šmrnc.

Shrnutí článku

Druhy omáček do burgerů – omáčka z mletého česneku a hořčice, pikantní omáčka nebo omáčka s karamelizovanou cibulkou dodají burgerům tu správnou chuť.

Jednoduché recepty na hamburgery – hamburgery už dávno nemusí být jen z mletého nebo trhaného masa. Trendem jsou také veganské burgery, které jsou stejně jako ty z masa plné chuti.

Zajímavosti o burgerech – burger za 5 centů nebo za 5 tisíc dolarů nebo také mezinárodní den burgerů. Hamburgery jsou plné zajímavostí a faktů.

Tato omáčka je nejen snadná na přípravu, je také plná bohatých chutí, které dokonale doplní každý burger.

Jednoduchá omáčka na hamburger – recept

Jednoduchá omáčka na hamburgery má pikantní chuť, která se hodí na sendviče nebo jako dip na smažení.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Přídavný čas: 1 hodina
  • Celkem: 1 hodina 5 minut
  • Počet porcí: 20 (2 a 1/2 šálku)

Ingredience

  • 1 šálek majonézy
  • ½ šálku kečupu
  • ¼ šálku připravené žluté hořčice
  • 2 lžičky sušené mleté cibule
  • ¼ lžičky sušeného mletého česneku
  • ⅛ lžička bílého octa
  • pálivá omáčka podle chuti
  • ochucený pepř podle chuti

Postup

  1. V míse vyšlehejte majonézu, kečup, hořčici, cibuli, česnek a ocet.
  2. Dochuťte pálivou omáčkou a pepřem.
  3. Přikryjte a před podáváním nechte omáčku na hamburger vychladnout alespoň 1 hodinu.

Pikantní omáčka do burgeru s česnekem – recept

Pokud hledáte způsob, jak dodat svým pokrmům trochu šmrncu, pikantní omáčka s česnekem je tou správnou volbou . Tato omáčka do burgeru je ideální pro milovníky výrazných chutí a skvěle se hodí k různým druhům masa, grilovaným pokrmům nebo dokonce jako dip k zelenině. 

Ingredience

  • ½ šálku majonézy
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Všechny ingredience smíchejte v misce.
  2. Dobře promíchejte, dokud nedosáhnete omáčka do burgeru hladké konzistence.
  3. Ochutnejte a případně přidejte sůl a pepř.

Domácí omáčky do burgeru s karamelizovanou cibulí – recept

Karamelizovaná cibule je jedním z těch kouzelných ingrediencí, které dokážou proměnit obyčejné jídlo v gurmánský zážitek. Její sladká a bohatá chuť se skvěle hodí do různých pokrmů, ať už jde o omáčky do burgeru, sendviče, nebo dokonce jako příloha k masu.

Ingredience

  • 4 lžíce majonézy
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 4 kapky worcesterské omáčky
  • 1 malá sterilizovaná okurka, nasekaná
  • ½ malé cibule, karamelizované
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Okurku a karamelizovanou cibuli nakrájejte nadrobno.
  2. Všechny ingredience smíchejte v misce.
  3. Vzniklé omáčky do burgeru dobře promíchejte a podávejte.

Jednoduchý hovězí hamburger – recept

Ať už jste milovníkem klasického hovězího burgeru, nebo dáváte přednost vegetariánským variantám, domácí hamburger je vždy skvělou volbou.

Ingredience

  • 500 g mletého hovězího masa
  • sůl a pepř podle chuti
  • 4 hamburgerové bulky
  • 4 plátky sýra (např. čedar)
  • listy salátu
  • plátky rajčat
  • plátky cibule
  • kečup a hořčice

Postup

  1. Mleté maso osolte a opepřete podle chuti. Vytvarujte 4 placky, které budou o něco větší než bulky, protože se při pečení trochu smrští.
  2. Rozehřejte gril nebo pánev na střední teplotu. Placky grilujte nebo opékejte asi 4-5 minut z každé strany, dokud nejsou propečené podle vašich představ. Na poslední minutu přidejte na každou placku plátek sýra, aby se roztekl.
  3. Bulky podélně rozpulte a řezné strany krátce opečte na grilu nebo pánvi, aby byly křupavé.
  4. Spodní část bulky potřete kečupem a hořčicí. Přidejte list salátu, plátek rajčete, plátek cibule a hovězí placku se sýrem. Přiklopte vrchní částí bulky.

Jednoduchý vegan hamburger – recept

V dnešní době stále více lidí hledá zdravější a udržitelnější alternativy k tradičním jídlům. Veganské burgery se stávají oblíbenou volbou jak mezi vegany, tak i mezi těmi, kteří chtějí omezit konzumaci masa a živočišných produktů.

Ingredience

  • 1 plechovka černých fazolí (slitých a opláchnutých)
  • 1/2 šálku ovesných vloček
  • 1/2 šálku strouhanky
  • 1 malá cibule (jemně nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (prolisované)
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička uzené papriky
  • sůl a pepř podle chuti
  • olej na smažení

Postup

  1. V míse rozmačkejte černé fazole vidličkou, dokud nezískáte hrubou pastu.
  2. Přidejte ovesné vločky, strouhanku, cibuli, česnek, sójovou omáčku, rajčatový protlak, uzenou papriku, sůl a pepř. Vše dobře promíchejte, aby se ingredience spojily.
  3. Ze směsi vytvarujte 4 placky.
  4. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a burgery smažte z obou stran, dokud nejsou zlatavé a křupavé (asi 4-5 minut na každé straně).
  5. Podávejte v burgerových bulkách s oblíbenými přílohami, jako je salát, rajče, okurka, avokádo nebo veganská majonéza.

Zajímavosti o hamburgerech

Slovo “hamburger” pochází z německého města Hamburk, odkud pocházeli němečtí imigranti, kteří přivezli do Ameriky recept na mleté maso.

Nejdražší burger na světě se prodává v restauraci Fleur v Las Vegas za neuvěřitelných 5 000 dolarů. Obsahuje wagyu hovězí maso, foie gras a černé lanýže.

V USA se každoročně slaví Národní den burgerů 28. května. Je to skvělá příležitost vychutnat si svůj oblíbený burger!

Burgery nejsou jen o hovězím mase. Existují také vegetariánské a veganské varianty, které jsou stále populárnější. Například burger z červené řepy nebo z cizrny.

První fast food restaurace, která začala prodávat burgery, byla White Castle, otevřená v roce 1921 v Kansasu. Jejich burgery byly prodávány za pouhých 5 centů.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang