Profiteroles nebo profiterolky jsou klasický francouzský dezert. Kuličky z odpalovaného těsta se naplní smetanou a pokapou čokoládou.

Ingredience

  • 50 g másla nakrájeného na kostičky
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 75 g bílé hladké mouky prosáté se špetkou jemné mořské soli
  • 2 lehce rozšlehaná vejce
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • několik kapek vanilkového extraktu

Na polevu:

  • 50 g kakaového prášku
  • 175 g moučkového cukru
  • 100 ml vody

Postup

  1. Troubu předehřejte na 220 °C.
  2. Připravte si odpalované těsto. Dejte máslo a 2 lžičky krupicového cukru do hrnce se 150 ml vody. Hrnec postavte na mírný oheň, dokud se máslo a cukr nerozpustí, a poté přiveďte k varu.
  3. Sundejte z ohně, přidejte najednou mouku a energicky šlehejte dřevěnou lžící, dokud se těsto neodlepí od stěn.
  4. Nechte těsto 5 minut vychladnout a pak do něj po částech v robotu nebo mixérem zašlehejte vejce, dokud nevznikne tuhá, lesklá směs.
  5. Dva plechy na pečení opláchněte studenou vodou a setřeste z nich přebytečnou vodu, aby byly mírně navlhčené.
  6. Pomocí dvou čajových lžiček, nebo cukrářského sáčku, dávejte na plechy kuličky těsta. Poté vložte do trouby a pečte asi 18-20 minut, dokud těsto dobře nevykyne a nezhnědne. Vyjměte profiterolky z trouby a na dně každé z nich udělejte malý zářez, aby se nepropadly. Nechte je vychladnout na mřížce.
  7. Když jsou vychladlé, vyšlehejte smetanu, dokud nedrží tvar. Podle chuti oslaďte zbylým cukrem a několika kapkami vanilkového extraktu. Profiterolky rozkrojte na poloviny, naplňte je oslazeným krémem a vyskládejte je na talíř. V této fázi je můžete dát na 1-2 hodiny do chladničky, ale ne na déle, protože by se těsto rozmočilo.
  8. Připravte si čokoládovou polevu. Prosejte kakaový prášek do misky.
  9. Cukr dejte do hrnce se 100 ml vody a zahřívejte na mírném ohni, dokud se nerozpustí. Přiveďte k varu, vařte 1 minutu, pak přisypte kakaový prášek a dobře promíchejte, dokud nevznikne hladká hmota. Ještě asi 1 minutu povařte a před poléváním profiterolek nechte polevu 15 minut odležet.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang