Profiteroles nebo profiterolky jsou klasický francouzský dezert. Kuličky z odpalovaného těsta se naplní smetanou a pokapou čokoládou.
Ingredience
- 50 g másla nakrájeného na kostičky
- 2 lžíce moučkového cukru
- 75 g bílé hladké mouky prosáté se špetkou jemné mořské soli
- 2 lehce rozšlehaná vejce
- 300 ml smetany ke šlehání
- několik kapek vanilkového extraktu
Na polevu:
- 50 g kakaového prášku
- 175 g moučkového cukru
- 100 ml vody
Postup
- Troubu předehřejte na 220 °C.
- Připravte si odpalované těsto. Dejte máslo a 2 lžičky krupicového cukru do hrnce se 150 ml vody. Hrnec postavte na mírný oheň, dokud se máslo a cukr nerozpustí, a poté přiveďte k varu.
- Sundejte z ohně, přidejte najednou mouku a energicky šlehejte dřevěnou lžící, dokud se těsto neodlepí od stěn.
- Nechte těsto 5 minut vychladnout a pak do něj po částech v robotu nebo mixérem zašlehejte vejce, dokud nevznikne tuhá, lesklá směs.
- Dva plechy na pečení opláchněte studenou vodou a setřeste z nich přebytečnou vodu, aby byly mírně navlhčené.
- Pomocí dvou čajových lžiček, nebo cukrářského sáčku, dávejte na plechy kuličky těsta. Poté vložte do trouby a pečte asi 18-20 minut, dokud těsto dobře nevykyne a nezhnědne. Vyjměte profiterolky z trouby a na dně každé z nich udělejte malý zářez, aby se nepropadly. Nechte je vychladnout na mřížce.
- Když jsou vychladlé, vyšlehejte smetanu, dokud nedrží tvar. Podle chuti oslaďte zbylým cukrem a několika kapkami vanilkového extraktu. Profiterolky rozkrojte na poloviny, naplňte je oslazeným krémem a vyskládejte je na talíř. V této fázi je můžete dát na 1-2 hodiny do chladničky, ale ne na déle, protože by se těsto rozmočilo.
- Připravte si čokoládovou polevu. Prosejte kakaový prášek do misky.
- Cukr dejte do hrnce se 100 ml vody a zahřívejte na mírném ohni, dokud se nerozpustí. Přiveďte k varu, vařte 1 minutu, pak přisypte kakaový prášek a dobře promíchejte, dokud nevznikne hladká hmota. Ještě asi 1 minutu povařte a před poléváním profiterolek nechte polevu 15 minut odležet.