Pokud s výrobou džemů začínáte, je malinový džem vhodný pro začátek, protože je velmi rychlý. Potřebujete jen maliny, citron a cukr.
Ingredience
- 1 kg malin
- šťáva z 1 citronu
- 1 kg sáčkového cukru na marmeládu (ten s přidaným pektinem)
Recept je přibližně na 1,6 kg.
Postup
- Než začnete, sterilizujte sklenice a dejte talířek do mrazáku, aby se zchladily.
- Polovinu malin vyklopte do zavařovacího hrnce a přidejte citronovou šťávu.
- Rozmačkejte bobule šťouchadlem na brambory na kaši a nechte je 5 minut vařit.
- Uvařené bobule překlopte do síta nad mísou a po vypuštění veškeré šťávy dužinu pevně propracujte dřevěnou lžící přes síto, dokud nezůstanou jen semínka.
- Vyklopte šťávu a dužinu zpět do zavařovacího hrnce a vmíchejte cukr.
- Mírně zahřejte a přidejte zbývající celé maliny.
- Přiveďte k varu a pak 5 minut rychle vařte.
- Odstavte z ohně a na vychlazený talíř nakapejte trochu džemu.
- Nyní do něj zatlačte prstem – měl by se zvrásnit a vypadat jako džem.
- Pokud tomu tak není, vařte ještě 2 minuty a pak to zkuste znovu.
- Vrchní část džemu může vypadat, jako by na něm byla usazenina, ale když ho při chladnutí dobře promícháte, trochu z ní zmizí.
- Nalijte do sklenic a uzavřete.
- V neotevřeném stavu vydrží rok, i když krásná světlá barva trochu ztmavne.
- Po otevření uchovávejte v lednici.