Tento pomalu vařený vývar z kostí používá pečené kosti a neloupanou zeleninu, díky čemuž získáte mnohem hlubší chuť a tmavší barvu.
Ingredience
- 1,3 kg různých kuřecích kostí (hřbety, křídla, stehna,..)
- 6 neoloupaných stroužků česneku
- 2 neoloupané mrkve nakrájené na kousky
- 2 stonky řapíkatého celeru s listy, nakrájené na kousky
- 1 cibule, neoloupaná a rozčtvrcená
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce jablečného octa
- 2 bobkové listy
- 1 lžička mořské soli
- ½ lžičky černého pepře
- 12 šálků vody nebo podle potřeby
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Kuřecí kosti, stroužky česneku, mrkev, celer a cibuli položte na plech a pokapejte olivovým olejem. Promíchejte, aby se obalily.
- Pečte v předehřáté troubě 30 minut, v polovině pečení promíchejte.
- Upečené kosti a zeleninu přendejte do pomalého hrnce. Přidejte ocet, bobkové listy, sůl a zrnka pepře. Zcela zakryjte vodou a vařte na nízkém stupni 24 až 48 hodin, přičemž v průběhu vaření přidejte ještě 1 až 2 šálky vody, aby byly kosti ponořené.
- Vývar sceďte pomocí jemného sítka. Nalijte do sklenic a uložte do chladničky nebo do mrazáku, dokud nebude připraven k použití.