Minule jsem se tu tak hezky vypsala ze svých svatebních „problémů“ a fakt dost se mi ulevilo. Jenže! Jednu věc prostě nemůžu dostat z hlavy. Tu jednu jedinou věc, ze které mám opravdu strach. Dokonce spíš hrůzu hrůzoucí. Svatební fotky!
Nejde ani tak o to, že udělat JEDNU jedinou fotku, na které nemám zavřené oči a mám alespoň částečně příčetný výraz, zabere přibližně 5 hodin. Jde hlavně a především o to, že mám groteskně obří hlavu. Moje hlava by se svou velikostí hodila zhruba k dvoumetrovému tělu, které, přiznejme si, nemám na skladě. Teda, ne že bych o něj stála, že jo, už takhle jsem v pubertě zažívala peklo a to nejsem žádná extrémní žirafa. Raději bych normálně velkou hlavu!
Jeden příklad za všechny. Zachtělo se mi nového klobouku. Šmejdila jsem po obchodech a pak se to stalo! Byl tam ON! Krásný, tmavě červený, s širší krempou a černou stuhou. Klobouk mých snů. Přesně takový jsem sháněla poslední 4 roky. Hledajíc největší velikost, probrala jsem štůsek klobouků naskládaných na sobě. L. „Prosím, ať mi je, prosím,“ odříkala jsem svou obvyklou motlitbičku. Samozřejmě, že nebyl.
Zůstal mi, potvora, sedět na vrcholku hlavy, následkem čehož jsem vypadala jako příslušník kanadské jízdní. Jenže to úplně nebyl look, o který bych usilovala. Zklamaně jsem ho odložila a odhodlala jsem se k činu. Zastavila jsem prodavačku. „Prosím vás, nemáte to ve velikosti XL?“ „Hahaha,“ nedokázala zachovat dekorum. „Pardon, to se nevyrábí, kdo by to taky nosil?!“ Hned na to podrobila můj vlasatý meloun zkoumavé prohlídce a pak s drobným škodobolibým úšklebkem odkráčela.
Nový klobouk tedy nemám. Musím si vystačit s tím starým černým, který jsem jako zázrakem sehnala před lety v M&S, kde mi bohužel od té doby taky žádný neseděl. Když tenhle archivní kousek z legrace nasadí můj milý ženich, zapadne do něj až po nos. Jo. Už chápete? Víte, jak budou ty svatební fotky vypadat? Víte to?!!! Protože já jo A nebude to pěkný.
Člověk by čekal, že když už má hlavu velikosti Popelčiny dýně, bude tam aspoň víc místa na myšlenky a vědomosti. Tůdle nůdle! Ba naopak. Každý můj myšlenkový proces probíhá následovně… Vymyslím (bezesporu) naprosto geniální věc, ta se v tom rozsáhlém prázdném prostoru toulá a bloudí a než najde cestu zpět, uplyne tak minimálně půl roku a pak bum! Najednou se zase zjeví! To je přesně případ tohohle dortu!
Černý sezam jsem koupila tak před 8 měsíci (ještě, že byl zavakuovaný a má záruční dobu do 2017) s myšlenkou, že musím udělat sezamový dort. S nadšením jsem si ho přinesla domů a pak… pak se ta myšlenka prostě zatoulala v širých lánech mé obří hlavy. No a když jsem jela ve čtvrtek z práce a přemýšlela o tom, jaký dort upeču do Kavárny Kočičí tenhle týden, najednou mě to osvítilo! No jasně, že sezamový!
Dokonce jsem i věděla, kam se obrátit o rady a typy – sezamovou pastu jsem našla u Little Epicurean a sezamový griliáš zase u Cupcake Jemmy. Tenhle dort je fakt boží! Tak jsem se do té neobvyklé chuti zamilovala, že jsem ho ani nechtěla odnést.
Sezamový dort se sezamovým griliášem
Ingredience:
- 3/4 kostky másla, změklého
- 1 hrnek krupicového cukru
- 2 velká vejce, o pokojové teplotě
- 1 lžička vanilkové pasty (nebo semínka z 1 vanilkového lusku)
- 1/2 dávky sezamové pasty
- 1 vrchovatý hrnek hladké mouky
- 3 lžíce mletého černého sezamu nebo sezamové mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 špetka soli
- 1 hrnek podmáslí
Sezamová pasta:
- 1/2 hrnku černého sezamu
- 2 vrchovaté lžíce medu
- 2 vrchovaté lžíce zlatého sirupu (nebo dalšího medu)
Krém:
- 2 balení mascarpone (dohromady 500 g)
- 1 balení krémového sýra (125 g)
- 1 smetana ke šlehání (250 ml)
- 1/2 dávky sezamové pasty
- 2 lžíce moučkového cukru
Griliáš:
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 110 g krupicového cukru
- 2 lžíce vody
- 1/2 lžíce másla
- 1 – 2 lžíce černého sezamu
Světlý krém na ozdobu 1 balení krémového sýra a 2 lžičky moučkového cukru.
Postup
Nejdříve připravte sezamový griliáš. Pozor, karamel je jednou z věcí, která vás v kuchyni může nejvíc popálit! Menší plech a silikonovou stěrku si pomažte olejem. Cukr nasypte do rendlíku se silným dnem a zalijte vodou. Při nízké teplotě ohřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Sem tam hrncem zakružte. Když je cukr rozpuštěný, zvyšte teplotu na střední stupeň a zahřívejte, až začne cukr bublat a karamelizovat.
Nechte probublávat tak 5 minut, nebo dokud nezíská světle jantarovou barvu. Nemíchejte! Když je karamel hotový, sundejte ho z plotny a vmíchejte připravenou stěrkou máslo. Pozor, bude to maličko prskat, ale nelekejte se a míchejte, dokud nebude karamel krásně krémový. Vsypte sezam, promíchejte a rychle nalijte na plech. Uhlaďte a nechte vystydnout. Poté nalámejte na střepy.
Jako druhou připravte sezamovou pastu. Sezam vsypte do food processoru (nebo mixéru, sekáčku) a mixujte, dokud z něj nebude hrubší prach. Poté přidejte med a sirup a promixujte.
Troubu vyhřejte na 180°C. (Moc často to nezmiňuji, ale dorty peču vždy na střední příčce a na horní i spodní ohřev.) Rozevírací dortovou formu o průměru 26 cm vyložte papírem na pečení. Vyložte i boky formy – vymažte je trochou másla a kolem dokola vyložte pruhem papíru a lehce přitlačte.
Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkovou pastou do pěny a poté po jednom zašlehejte i vejce. Nakonec vešlehejte i sezamovou pastu. Nezapomeňte sem tam přerušit šlehání a stěrkou setřít i stěny mísy robotu, aby tam nezůstaly usazené nerozmíchané složky těsta. Mouku, prášek do pečiva a sodu prosejte přes jemné síto a smíchejte se solí a sezamem. Do těsta nakonec po částech zašlehejte moučnou směs a podmáslí.
Vlijte těsto do formy, uhlaďte povrch a vložte do trouby. Pečte přibližně 40 minut (20 minut odkryté a 20 minut pro jistotu přikryté alobalem, aby se povrch nespálil). Dokonalé propečení otestujte zapíchnutím špejle. Pokud jí vytáhnete suchou, máte upečeno. Nechte vychladnout ve formě.
Mascarpone vyšlehejte s krémovým sýrem, sezamovou pastou a moučkovým cukrem a poté za stálého míchání na malé otáčky přilévejte smetanu ke šlehání. Ochutnejte krém, a pokud vám přijde málo sladký, doslaďte ho dalším moučkovým cukrem.
Pokud chcete povrch dortu ozdobit bílým krémem, rozmíchejte krémový sýr s moučkovým cukrem a naplňte krém do zdobícího sáčku s maličkým kulatým otvorem.
Vyndejte dort z formy, jednou ho vodorovně prokrojte (můžete i seříznout vršek do roviny, pokud je třeba) a začněte skládat. Nejdříve spodní díl těsta, pak vrstva sezamového krému (1/2 – 2/3 připravené dávky), následuje vrchní vrstva těsta a nakonec potření celého dortu zbytkem krému. Dort můžete ozdobit připraveným bílým krémem a především střepy a úlomky sezamového griliáše.
Redakce Receptik.cz