Tento originálně španělský karamelový dezert můžete připravit buď v jedné velké formě, nebo v malých zapékacích mističkách.
Ingredience
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
- 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka
- 6 velkých vajec
- 220 g změklého smetanového sýra
- ⅓ hrnku mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 hrnek bílého cukru
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Do mixéru vložte obě plechovky kondenzovaného mléka, vejce, smetanový sýr, mléko a vanilkový extrakt a rozmixujte do hladka.
- Cukr nasypte rovnoměrně do hrnce na střední teplotu. Vařte, dokud okraje nezačnou hnědnout, asi 1 minutu; jakmile začnou okraje hnědnout, přetáhněte cukr stěrkou do středu. Pokračujte ve vaření a občas promíchejte, dokud karamel nezíská rovnoměrně zlatavou barvu, 4 až 5 minut.
- Mezitím nalijte 3 cm vroucí vody do velkého hrnce nebo zapékací mísy vhodné do trouby, aby se vytvořila vodní lázeň.
- Karamel nalijte do formy a rovnoměrně rozprostřete. Na to opatrně naneste krémovou vrstvu a formu vložte do vodní lázně.
- Vložte flan a vodní lázeň do předehřáté trouby a pečte, dokud vlhký nůž zapíchnutý do středu nevyjde čistý, 45 minut až 1 hodinu. Vyjměte z trouby a nechte 5 minut stát.
- Flan vychlaďte v chladničce, dokud neztuhne, 2 až 3 hodiny. Obraťte na servírovací talíř tak, aby byl karamel nahoře.