Tajnou ingrediencí tohoto dekadentního dortu je káva. Dort je jemný, vláčný a plný čokoládové chuti, kterou můžete podtrhnout čokoládovou polevou.
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 360 g cukru
- 70 g neslazeného kakaového prášku
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 2 velká vejce
- 1 hrnek zakysané smetany
- 3/4 hrnku oleje
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 šálek silné horké kávy
- 1 a 1/2 hrnku čokoládové polevy, nebo polevy z krémového sýra
Postup
- Předehřejte troubu na 150 °C. Vymažte a vysypejte formu na dort.
- Do velké mísy prosejte mouku, cukr, kakaový prášek a jedlou sodu. Přimíchejte sůl.
- V míse vyšlehejte vejce, zakysanou smetanu, olej a vanilkový extrakt, dokud nevznikne homogenní krémová hmota.
- Smíchejte mokré přísady se suchými a promíchejte je. Těsto bude husté jako poleva.
- Přilijte horkou kávu. Míchejte tak dlouho, dokud se všechna tekutina nevstřebá a nevznikne homogenní dortové těsto.
- Těsto nalijte do připravené formy. Vložte do trouby a pečte 50 až 55 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Vyjměte koláč z trouby a dejte ho vychladnout na mřížku.
- Asi po 30 minutách koláč potřete polevou a podávejte.